Bil startar ej, konstiga elfel. Mazda 6 -07.

Rajmo89
20 december 2017 · 11 Inlägg

Hej!

Bilen är en Mazda 6, 2,3 sport -07 gått drygt 10 000 bara. Bilen fungerade utmärkt igår till och från jobbet. Men ca 10 minuter efter jag kom hem från jobbet så skulle jag använda bilen igen. Vrider om nyckel och massor av lampor blinkar i instrumentpanelen. Varv och hastighetsmätare går i bott och sen tillbaka igen.

Om jag har bildörrarna öppna så lyser lamporna i taket och i dörrarna, men jag upplever att de lyser svagare än normalt. Trycker jag på bromsen så slocknar lamporna inuti bilen och bromslamporna tänder sig långsamt som om de vore styrda av en dimmer.

Med tändningen påslagen så tänder sig stereon men det kommer inte fram någon information. Skärmen med GPS o.s.v. tänder sig också, och den verkar fungera. Men trycker jag på bromsen eller vrider om nyckeln för att starta så slocknar allt, dock tänder sig lampor i instrumentpanelen (läs blinkar) och mätarna går i bott (som sagt).

Startmotorn verkar inte snurra alls.

Tog med batteriet till jobbet idag och det verkar vara okej efter mätning. Har laddat det nu också så ska pröva det igen när jag kommer hem. Dock menar min kollega att det troligtvis inte är batteriet. Vad tror ni är fel?

Mew
20 december 2017 · 2 156 Inlägg

Tycker det visst låter som batteriet. Vad var hans argument mot det?

Senast redigerat av Mew (20 december 2017)

Meaganeowner
20 december 2017 · 2 250 Inlägg

I vart fall spänningsfel. Vilkey kan bero på mycket annat än batteriet och polskorna som du nyss hade loss.

Startmotorn gick tydligen inte runt? Vilket var ett bra symptom.

Alltså när en stor förbrukare av ström inte går igång och lampor och annat påverkas, så är det rimligt att anta att du har spänningsfall, någonstans dit det normalt går större ström ( ex startmotorn).

Då är väl felet inringat?

Senast redigerat av Meaganeowner (20 december 2017)

Rajmo89
20 december 2017 · 11 Inlägg

Jag har inte så mycket kunskap själv tyvärr. Men nu verkar det ändå vara batteriet enligt min kollega. Han trodde inte att det var batteriet för att batteriet visade 13v vid uppmätning innan vi prövade ladda det. Men nu testade han batteriet med låg belastning och det gick ner till ca 8v vilket han menar tyder på att det troligtvis är batteriet. Så jag lutar nog åt att chansa och köpa ett nytt batteri, vad tycker ni?

Jättetack för era svar. Man blir lite nervös när man inte har så bra koll själv, är lagom sugen på en saftig räkning från bilverkstaden som julklapp.

Mew
20 december 2017 · 2 156 Inlägg

Ja, köp ett nytt batteri, byt och var glad. Så slipper du verkstadskostnader. smile

Janneutanb
20 december 2017 · 7 271 Inlägg

Definitivt spänningsfall och absolut vanligaste orsaken är dåligt batteri.

Rajmo89
21 december 2017 · 11 Inlägg

Supertack för alla svar. Det var batteriet. Köpte ett nytt och den sjöng igång som den brukar. Stort tack och god jul på er! smile

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang