Missljud vid ca 1000rpm Subaru forester 2.0 2014

594 Inlägg
Skrivet 6 november · Inlägg av trådskaparen #1

Hej
Gäller en Subaru forester 2.0 ej turbo manuell 2014. Ca 4000mil
Har ett konstigt missljud som började uppträda häromdagen vid ca 1000rpm, ibland lite under vid lite gas precis över tomgång.
Det är lite som två gummidelar gnuggar mot varandra men det följer varvet och försvinner över 1100 rpm.
Det är både vid gas samt när man släpper gasen och motorn går ner i varv. Den brukar ju även stanna vid just 1000rpm någon sekund innan varvtalet går ner till tomgång så just där låter det som mest.
Det spelar ingen roll om det är växel in eller inte och ej heller om kopplingen är nedtryckt eller inte.
Det är inte ac eller ventilationen då den är helt avstängd till slutet på första videon.

Lyssna på mina filmer.

https://youtu.be/djpR6PZsZTk

Hörs vid ( första videon)
0:12
0:19
0:25
0:51-1:00
1:09
1:21
1:28
1:38
2:01

https://youtu.be/tniHCZ2dJp0

Senast redigerat av AEN (6 november )

7 Inlägg
Skrivet 6 november #2

jag råkade ut för att den hydrauliska sträckaren till kam remmen hade gått sönder då lät det på tomgången och på låga varv,man kunde trycka ihop den med fingrarna. kan kanske vara det.

594 Inlägg
Skrivet 6 november · Inlägg av trådskaparen #3

Det är kedja på nyare forestern... skulle väl rassla en del om den var kass.. och efter 4000mil?

7 Inlägg
Skrivet 6 november #4

ok då är det inte det felet

594 Inlägg
Skrivet 6 november · Inlägg av trådskaparen #5

Har  funderingar på svänghjulet, om det är på gång att separera...
Men inga vibrationer och jag har inte dragit tungt eller kört hårt... samt att det är ju inget direkt effektmonster med sina 150hk smile

Och som sagt 4000 mil lite drygt

1 071 Inlägg
Skrivet 6 november #6

Det kan inte va så enkelt att det är multiremmen som låter?

Har varit med om det på ett par bilar. Mest var det väl förr då det var kilrep men även kan de nyare remmarna ge ljud från sig

594 Inlägg
Skrivet 6 november · Inlägg av trådskaparen #7

Tror inte det...
Ljudet är för olikt ett remljud men ska försöka lyssna efter område närmare när jag är ledig... tycker dock rent spontant att det kommer från mitten/bak på motorn

Senast redigerat av AEN (6 november )

2 228 Inlägg
Skrivet 6 november #8

Spraya vatten på multiremmen,tystnar det då så har du hittat felet..

Senast redigerat av zzr94092 (6 november )

594 Inlägg
Skrivet 6 november · Inlägg av trådskaparen #9

Tveksam men ska absolut testa smile
Remmar brukar gnissla eller skrika.
Det här är mer som ett mörkt kvitter /tjatter

Svårt att förklara ljud... och även svårt att få med på video. Låter mer i verkligheten än i video  där mycket av motorljudet fångas upp och överrösta missljudet.
Sitter man i bilen så hörs det tydligt

594 Inlägg
Skrivet 8 november · Inlägg av trådskaparen #10

Har sprutat vatten på drivremmar och det förändrar inget...
Ljudet kommer garanterat från baksidan eller mitt på motorn någonstans och det låter verkligen som gummi mot gummi eller gummi mot metallgnissel/gnagande och varvberoende hastighet (bara på låga varv över tomgång i takt med avgasljudet kan man säga)
När den är kall och har förhöjd tomgång så kan jag inte framkalla ljudet när jag sänker varvet genom att trycka ned broms och släppa koppling tills sen kommer ner till 1000rpm... så det är endast när motorn blivit lite varmare.
Om man står på tomgång och petar till lätt på gasen så gnisslar/gnager det till, när ac startar och höjer varvet så låter det, samt när ac stängs av och varvet sjunker igen... men så fort den går på tomgång mellan 700 och 800 rpm eller kommer över ca 1100-1200 rpm så försvinner ljudet. Och som sagt både vid gas och vid gassläpp.

Senast redigerat av AEN (9 november )

594 Inlägg
Skrivet 10 november · Inlägg av trådskaparen #11

Jag har ni varit ute och försökt lokalisera ljudet med ett metalspröt som stetoskop.
Det var lättare sagt än gjort...
Jag har försökt lyssna på olika punkter på motorn och jag kan inte hitta någon direkt exakt punkt men mitten av motorn, kanske mer åt passagerarsidan hållet.
Nu fortplantar ju ljudet i blocket väldigt bra så det var svårt men någonting i motorn iallafall. Låter som att något skulle vara skevt eller kärvar inne i motorn (vilket låter väldigt otroligt med tanke på att det endast låter vid aningen  förhöjd tomgång och att allt annat funkar och den går klockrent)

Senast redigerat av AEN (10 november )


Sponsrade tjänster

Powered by
boka bilservice till fast pris

Senast i forumet

Diskussionsforum


Projekt


Evenemang