Hur komma åt luftventilen på Astra?

maratonic
14 juni 2019 · 62 Inlägg
#1

Hej!

Har en Opel Astra F -97 som troligen har en trasig "Evap Vent Valve Solenoid", alltså ventilen som sitter efter kolkanistern och släpper ut renade bensinångor.  (Upplys mig gärna om vad den heter på svenska :-) ) 

Jag tror mig ha spårat kanistern, den verkar sitta bakom/ovanför hjulhuset till höger framjhul, men jag vet inte om ventilen också sitter där (konstigt ställe) eller hur jag ska komma åt den. Det sitter en gummimatta på bakre väggen av hjulhuset som inte verkar ha några skruvar och jag vill inte slita bort den om det är fel väg in. Hittar inga ritningar över bränslesystemet för Astra F online heller.

Tacksam för tips!

Mvh Fredrik

Greenhorn
14 juni 2019 · 396 Inlägg
#2

Mitt råd är, åk och inhandla en verkstads bok på mekonomen. Det var det första jag gjorde innan jag gick med Garage.org och jag kunde knappt nått om att skruva bil än det jag har sett vad kompisarna har gjort, men var aldrig tidigare själv intresserad av att skruva med bilar själv.
Så att du får något hum vad det sitter på din bil. Sedan kan du gå och titta på youtube hur andra gör, med samma motor som du har, men som kan sitta i andra bilmärken, tex min typ av motor finns i Audi, vw golf, passat och skoda. Där de delar grejor i mellan varnadra och det brukar sitta på samma plats, eller i närheten på alla de olika bilmärkena.

Senast redigerat av Greenhorn (14 juni 2019)

Greenhorn
14 juni 2019 · 396 Inlägg
#3

Tror det heter (EVAP) Canister Purge Solenoid Valve och på swengelska, Tank ventilation, felaktigt flöde
och ha något med returen av bensinen tillbaka till tanken att göra med.

https://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?pid=3512382

Få tag i it_mutt, han vet nog hur man ska hamra ner den spiken. big_smile
kan också vara bara med tanken på bilens ålder... att den har nästäppa i nånstans i slangen?
kan ju testa med att när du hitta burken, är att du provar att lossa slang/slangarna mellan till tanken och provtryck med luft, så att du vet att det inte ligger någon förstoppning i slangarna.

Senast redigerat av Greenhorn (14 juni 2019)

maratonic
15 juni 2019 · 62 Inlägg
#4

@Greenhorn: verkstadsboken som jag hittat på nätet innehåller ingen ritning över bränslesystemet och eftersom delarna jag letar efter sitter inbyggda så syns de inte heller på de motorfoton som finns i boken. (Den här bilen ser inte heller ut riktigt som på fotona...)

Tack dock för tipset om att kolla andra bilar som har samma motor, jag har googlat mig blå efter "Astra F" men nu har jag att göra några timmar till framför youtube. :-)

Greenhorn skrev:
Tror det heter (EVAP) Canister Purge Solenoid Valve och på swengelska, Tank ventilation, felaktigt flöde
och ha något med returen av bensinen tillbaka till tanken att göra med.

-Enligt vad jag har lyckas youtuba mig fram till (länkar de pedagogiska filmerna nedan) så finns det en "evap purge valve solenoid" som matar in ångor från tanken i motorn (den har jag plockat ut och ska byta för den verkar paj), och så ska det finnas en "evap vent valve solenoid" som vädrar ut ångor efter att de har renats i kanistern. Det är den jag inte hittar.

https://www.youtube.com/watch?v=p9wRD_Dwt8g
https://www.youtube.com/watch?v=dGfxpjGZsRI

(Jag har beskrivit själva problemet i den här tråden: https://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=325589)

maratonic
16 juni 2019 · 62 Inlägg
#5

Tack vare tipset från @Greenhorn har jag nu hittat reservdelslistan (på 7zap.com) som tydligen Astra delar med Corsa när det gäller evap-systemet. Konstaterar att ventilen jag letar efter är inbyggd i kanistern på den här modellen och jag har lyckats få loss gummimattan i hjulhuset så pass att jag kunde ta ut kanistern.
Vi stänger denna tråd och så fortsätter vi med själva problemet i den andra tråden som jag länkade till ovan. :-)

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang