Bil startar med starthjälp men stannar sen

Ziggezork
15 november · 29 Inlägg
#1

Hej!
Min Focus 2:a startar inte så jag fick sätta igång den med starthjälp. Motorn drar då igång och den går så länge startkablarna sitter i. Tar jag loss dom så stannar bilen.

Batteriets vilospänning ligger just nu på ~11.3 volt.

Tänkte sätta i laddare men jag har inget uttag utomhus i närheten av parkeringen så vi får se hur jag löser det.

Bilen har varit lite trögstartad från och till, men spänningen låg när jag mätte för ca 1 månad sedan runt 12 V i vila och ~13.8 volt vid belastning.

Kan det vara batteriet som är dåligt, nåt som tjuvdrar, generatorn eller nåt annat?

Tack på förhand.

Janneutanb
15 november · 7 164 Inlägg
#2

Om den dör utan kablar så laddar inte generatorn.
Antingen är generatorn död eller så kan kablarna till den, även jorden mellan chassi och motor, vara ärgade eller skadade.

Brådhis * Voff voff *
15 november · 5 649 Inlägg
#3

Kortslutning i batteriet. Prova med ett annat.

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
granadadr
15 november · 6 343 Inlägg
#4

Brådhis skrev:
Kortslutning i batteriet. Prova med ett annat.

tror det jag med,, vi fick kortis under färd,, bilen dog,, startade med startkablar,, sen dog den igen,, bytte batteri å sen gick den i flera år igen smile

Ziggezork
15 november · 29 Inlägg
#5

granadadr skrev:

Brådhis skrev:
Kortslutning i batteriet. Prova med ett annat.

tror det jag med,, vi fick kortis under färd,, bilen dog,, startade med startkablar,, sen dog den igen,, bytte batteri å sen gick den i flera år igen smile

Intressant. Glömde nämna det i trådstarten, men bilen (samma) fick spel för ett par dagar sedan när jag körde - klickade i stereon, lamporna på instrumentpanelen tändes och servon la av. Bilen gick att köra så att jag tog mig hem iaf.

Ziggezork
15 november · 29 Inlägg
#6

Janneutanb skrev:
Om den dör utan kablar så laddar inte generatorn.
Antingen är generatorn död eller så kan kablarna till den, även jorden mellan chassi och motor, vara ärgade eller skadade.

Så du tror inte det kan vara batteriet?

Vilospänningen har legat på runt 11.3 V, vilket känns lite lågt. För ett par dagar sedan låg vilospänningen vid ett mättillfälle på 0 V.

zzr94092
15 november · 2 997 Inlägg
#7

Kolla vilospänningen när du har helljuset på,

granadadr
15 november · 6 343 Inlägg
#8

zzr94092 skrev:
Kolla vilospänningen när du har helljuset på,

varför det?? det startar man ju ej på,, normal vilospänning ska ju vara 12,3-12,5 smile  utan förbrukare smile som lyse ex smile

Skitungen
15 november · 150 Inlägg
#9

Ziggezork skrev:

granadadr skrev:

Brådhis skrev:
Kortslutning i batteriet. Prova med ett annat.

tror det jag med,, vi fick kortis under färd,, bilen dog,, startade med startkablar,, sen dog den igen,, bytte batteri å sen gick den i flera år igen smile

Intressant. Glömde nämna det i trådstarten, men bilen (samma) fick spel för ett par dagar sedan när jag körde - klickade i stereon, lamporna på instrumentpanelen tändes och servon la av. Bilen gick att köra så att jag tog mig hem iaf.

Kanske en dum fråga, men är du säker på att multiremmen sitter kvar och inte slirar? smile

granadadr
15 november · 6 343 Inlägg
#10

Skitungen skrev:

Ziggezork skrev:

granadadr skrev:
tror det jag med,, vi fick kortis under färd,, bilen dog,, startade med startkablar,, sen dog den igen,, bytte batteri å sen gick den i flera år igen smile

Intressant. Glömde nämna det i trådstarten, men bilen (samma) fick spel för ett par dagar sedan när jag körde - klickade i stereon, lamporna på instrumentpanelen tändes och servon la av. Bilen gick att köra så att jag tog mig hem iaf.

Kanske en dum fråga, men är du säker på att multiremmen sitter kvar och inte slirar? smile

då borde ej motorn stanna DIREKT man tar bort kablar,, smile

Senast redigerat av granadadr (15 november )

Brådhis * Voff voff *
15 november · 5 649 Inlägg
#11

granadadr skrev:

zzr94092 skrev:
Kolla vilospänningen när du har helljuset på,

varför det?? det startar man ju ej på,, normal vilospänning ska ju vara 12,3-12,5 smile  utan förbrukare smile som lyse ex smile

För att om batteriet tex "tappat" en cell så märker man det väldigt tydligt genom att spänningen dippar rejält även med en liten förbrukare som tex helljus.

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
Brådhis * Voff voff *
15 november · 5 649 Inlägg
#12

Ziggezork skrev:

granadadr skrev:

Brådhis skrev:
Kortslutning i batteriet. Prova med ett annat.

tror det jag med,, vi fick kortis under färd,, bilen dog,, startade med startkablar,, sen dog den igen,, bytte batteri å sen gick den i flera år igen smile

Intressant. Glömde nämna det i trådstarten, men bilen (samma) fick spel för ett par dagar sedan när jag körde - klickade i stereon, lamporna på instrumentpanelen tändes och servon la av. Bilen gick att köra så att jag tog mig hem iaf.

Låter helt klart då som att generatorn (eller remmen som driver den) gav upp.

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
granadadr
15 november · 6 343 Inlägg
#13

en fråga till TS lyser laddlampan?? för gör den det tror jag oxå på remmen,, men om den slocknar när du startar upp den eller slocknade när du körde hem,, så är det något annat,,

Ziggezork
15 november · 29 Inlägg
#14

granadadr skrev:
en fråga till TS lyser laddlampan?? för gör den det tror jag oxå på remmen,, men om den slocknar när du startar upp den eller slocknade när du körde hem,, så är det något annat,,

När jag startade bilen m.h.a. starthjälp idag lyste inte laddningslampan.

Multiremmen gick runt.

torsen
16 november · 4 662 Inlägg
#15

Ett förslag till koll av batteri:
Slå på lyset.
Det lyser normalt.
Vrid tändningsnyckeln till startmotorläge.
Det klickar bara i startmotorn och lyset bara glöder.
Slå av tändningen och lyset.
Slå på lyset.
Det lyser normalt.
Batteriet är defekt/svagt i någon eller några interna cellförbindningar eller celler.

Byt batteri!

granadadr
16 november · 6 343 Inlägg
#16

om bilen har vilospänning på 11,3 v utan förbrukare,, lär ju batteriet vara kört wink

jaka54
16 november · 4 071 Inlägg
#17

Hej!
Låter som det dåligt batteri!
Du ska ha minst 12,6 V  på batteriet mätt med voltmeter/multimeter  utan motorn igång!
Med motorn gång ska batteripänningen ligga på 13-14V.
Biltemas silverfärgade batterier reommenderas!

torsen
16 november · 4 662 Inlägg
#18

Bilar med mekaniska förgasare går att köra så länge det finns spänning nog till tändspolen.
Vissa (äldre) elektroniska insprutningsmotorer går att köra betydligt längre med låg spänning än nyare elektroniska insprutningsmotorer.
För att nämna ett exempel så går Mercedes GE-motorn att köra när spänningen är så låg att lysena börjar mattas synligt.
Till slut stannar även GE-motorn, men den är inte lika känslig för låg spänning som moderna motorer.
Vet inte vid vilken spänning GE-motorn ger upp, hade ingen multimeter med.
Men 2 nästan fulladdade batterier räckte 10 - 12 mil utan (skuren)generator.

Mossan1
17 november · 46 Inlägg
#19

Bilens datamoduler slutar fungera som dom ska när spänningen sjunker.

Modernt CAN system drar också betydligt mer ström än en gammal analog bil.
En dieselmotor från 70 och 80talet går helt utan ström när den väl går.

Orsaken till att den stannar är givetvis spänningsbrist.
Frågan är om urladdat batteri beror på batteriet, generatorn eller annat elfel.
Utan fungerande generator blir ett nytt batteri tomt relativt snart.

Därför har flera föreslagit att fulladda batteriet och belastningsprova med ljuset på en stund med motor av.
För att se om.spänningen störtdyker = batteriet. (Ev också elfel)

Därefter mäta med fulladdat batteri och motor på. Vad är spänningen då?

Senast redigerat av Mossan1 (17 november )

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
17 november · 13 327 Inlägg
#20

Mossan1 skrev:
Bilens datamoduler slutar fungera som dom ska när spänningen sjunker.

Modernt CAN system drar också betydligt mer ström än en gammal analog bil.
En dieselmotor från 70 och 80talet går helt utan ström när den väl går.

Orsaken till att den stannar är givetvis spänningsbrist.
Frågan är om urladdat batteri beror på batteriet, generatorn eller annat elfel.
Utan fungerande generator blir ett nytt batteri tomt relativt snart.

Därför har flera föreslagit att fulladda batteriet och belastningsprova med ljuset på en stund med motor av.
För att se om.spänningen störtdyker = batteriet. (Ev också elfel)

Därefter mäta med fulladdat batteri och motor på. Vad är spänningen då?

Kan ge exempel: Nya bilar skjuter ofta iväg en packe felkoder när spänningen går ner mot 12.3v volt.

Men en Focus 2:a bör väl tåla en hel del spänningsfall.

Sveriges andel av världens samlade utsläpp är 0,16 procent. Världens största utsläppsland Kina släpper på ungefär 50 timmar ut lika mycket som Sverige på ett år. Och visste du att 5% av våra totala utsläpp kommer från en enda skorsten...
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang