Citroen C3 blev kopplingen skadad hos bilprovningen?

nestor-x
3 maj 2023 · 20 Inlägg

En bekant till mig som äger en Citroen C3 2006 fick en tvåa när den blev besiktigad i mars pga att antisladdlampan var tänd hela tiden. Givaren till ett av framhjulen var defekt och blev bytt på verkstad. Lampan fungerade sedan normalt dvs släcktes direkt efter att motorn startat. Bilen kördes direkt till en av Dekras stationer för ombesiktning. Enligt ägaren så startade bilprovaren först motorn för att sedan snabbt och hårt trampa ner koppllngspedalen ungefär ett tiotal gånger för att få lampan att lysa. Ingen som helst provkörning utfördes. Bilen godkändes men ägaren märkte nästa dag att kopplingen var trög innan motorn var igång men kändes normal efter uppstart. Nu ett par veckor efter ombesiktningen blev kopplingspedalen helt slapp och lämnades in på verkstad för kontroll. Beskedet var att kopplingen är defekt. Det kommer att kosta en bra slant och kanske bilen inte är värd en så stor reparation. Frågan man ställer sig är om bilprovaren gjorde rätt typ av kontroll då bilens koppling behandlades så brutalt?

uhlin
3 maj 2023 · 2 834 Inlägg

Kopplingen har inget med antisladd och göra. Helt säker på att det var kopplingen som han höll på med? Tror snarare på broms pedalen. Men varför detta gjordes vete tusan???? Räcker ju med att kolla så lampan släcks.

Men om inte kopplingen tålde detta (om det nu var kopplingen) så levde den på övertid ändå och kan knappast lasta bilprovaren för det. Det hade hänt ändå ganska snart.

Mossan1
3 maj 2023 · 2 836 Inlägg

Håller helt med föregående.

Det ska den tåla, eller, så var den redan defekt och "knuffades över kanten".

VARFÖR man sen skulle göra så?
Tja, kanske en kopplingspedalgivare är vanlig orsak till den lampan på den bilmodellen, och Hen ville kolla så man inte bara nollat koden ute på gården innan och håller tummarna..... (gissning).

xXSammy
3 maj 2023 · 6 580 Inlägg

Enda gången kopplingspedalen pumpas "hårt" på är vid luftning eller om hydrauliken börjar bli dålig så det inte går att lägga i någon växel.

De/Dem
Jesper328
3 maj 2023 · 2 380 Inlägg

Fråga:

Åker pedalen i golvet utan att återgå till ursprungsläget?
Kan bilen köras utan koppling, alltså startas med 1an ilagd?

Om det inte har blivit kalops av tryckplatta eller urtrampningslager och bilen kan startas och köras med växel ilagd så skulle jag tippa på huvud eller slavcylinder.
På C3 så klickar man fast axeln till huvudcylindern i en bult som sitter gjuten i kopplingspedalen.
Hoppar den av så får du absolut noll kopplingsverkan.

Minnet är färskt då jag bytte en huvudcylinder på en C3 av samma årgång i förmiddags som pedalen inte återgick på. lol

Senast redigerat av Jesper328 (3 maj 2023)

Up the RA
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang