ChriZtoffers garage: Saab 9-3SS -03 {Alpine/DigitalDesigns} projekt med mer...

Projektet startade för 4år sedan med en enklare uppgradering av ljudsystemet men allteftersom kraven och erfarenheten ökade så har även nivån på ljudsystemet ökat. Även vissa utseendemässiga förändringar har skett både in och utvändigt samt en liten ökning av prestandan.

ChriZtoffer

  • 185 Följare
  • 596 540 Visningar
  • Projektet avslutat 2014-09-09

ChriZtoffer Forummoderator

#1
8743 4

2008-06-03 23:48

Hej alla Gorgare! Jag är en kille född 89 som äntligen skaffat mig en bil. Bilen kommer att användas för att transportera mig lite överallt men även vara ett litet projekt under tiden, för att få den lite fränare och roligare. smile Bilen köptes i April och har hittills genomgått en del små förändringar, men mer kommer! Allt som hänt hittills kommer läggas i den här posten, därefter kommer nya updates så fort något nytt händer. Det här är långt från mitt första projekt, men mitt första med en bil i skala 1:1. Tidigare har jag gjort många olika projekt med radiostyrda bilar samt med min moped som jag hade för 2 år sedan, en PGO X-rider.

https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/804796_nkso2v.jpg

Det första jag reagerade på och som måste göras nåt åt (förutom fälgarna då, såklart...) i bilen är stereon! Modellen är Premium 150, vilken innehåller 7st högtalare - 2st 3,5" på sidorna & 1st 4" center i instrumentbrädan, 2st 4" i hatthyllan och 2st 6,5" midbasar i dörrarna samt ett slutsteg för centern och dörrhögtalarna. Systemet kommer inte byggas för att stå och dunka utanför macken klockan 12 en lördagnatt, utan mer för att få bra ljud den tid man tillbringar i bilen. smile Det enda i systemet som lät någorlunda okej var midbasarna, resten lät skit! Och ivrig som man är så blev det såklart en beställning av lite högtalare samma dag som bilen kom hem:

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/364830_a0kqoh.jpg
Proson 4" som ersättning för originalarna och Proson 6x9" kopplade till ett slutsteg för att få anläggningen att likna en Prestige 300. Tyvärr så var man lite väl ivrig när man skulle löda in lågnivån i originalsteget och lyckades peta av en av fiberkablarna. Så därefter var stereon död i ungefär 3 veckor innan jag lyckdes med det som ingen av dom stora firmorna som håller på med det gjorde, laga fiberkabeln! Så då var jag tillbaka på ruta 1 igen. Men under tiden så kördes 6x9orna som basar och 4"arna som mellanregister/diskant, drivna av ett litet slutsteg kopplat till valfri ljudkälla.

När jag väl hade fått fart på bilens stereo igen så blev jag påmind om hur pissigt det lät, det var speciellt diskanten som fattades men även en del mellanregister och som alltid, bas. Men för att höja den en liten bit med saker jag hade så monterades ett par delningsfilter och diskanter tillsammans med original 3,5"arna i instrumentbrädan:

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/356061_1xsouy.jpg
De gjorde en del skillnad, men ljudet var fortfarande långt ifrån bra, eller ens godkänt! Men det fick iaf duga tills vidare. Men för att försöka höja nivån lite till så bytte jag bort mina Proson 4" mot en GAS Alpha 424X att använda som center. Gjorde det mest för att min kompis som jag bytte med (DELTAA här på Gorg) var i stort behov av nya 4or. Ångrar lite nu i efterhand att jag gjorde det då jag nu är helt utan baksystem, men dom ska ändå bytas ut mot JBL GTO427or senare.

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/356058_alvezl.jpg
Helgen 23-25/5 hade BRL i Borlänge öppet hus då dom firade 10 år som butik, och dom hade en hel del bra erbjudanden. T.ex. 10kr för ett par GAS Alpha6925X till dom 20 första kunderna varje dag. big_smile Så jag och DELTAA såg till att vara där i tid på fredagen och få oss ett varsitt par. Provmonterde dom i hatthyllan och märkte viss skillnad mot mina Proson 6x9or, så dom fick sitta kvar där tillsvidare.

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/354297_8029gj.jpg
Men eftersom samma person som tidigare (DELTAA) ville byta ut sida 4 högtalare i hatthyllan mot GAS Alpha6925X så byttes mina mot hans något äldre GAS Alpha6924X. Men nu sitter det inga högtalare alls i hatthyllan, ska dock montera tillbaka mina Proson idag, så man får nåt ljud bakifrån iaf.

Förutom GAS högtalarna så hade BRL också bra pris på JBL GTO5507/6507, tyvärr så var man lite fattig så där precis innan studiebidraget hade kommit in. Men eftersom man har lite flyt så gällde REA priset även senare i veckan så då inhandlades ett par JBL GTO6507C, ett par JBL GTO327 samt lite kabel, säkringshållare och fördelningsblock:

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/360990_ow9mxr.jpg

3,5"arna passar rakt av i hålen så dom monterades omgående, och jag säger lika som många andra sagt när dom bytt ut högtalarna i instrumentbrädan: vilket lyft! Nu börjar det låta bra, märks dock att det är högre känslighet och 2Ohms impedans på JBL högtalarna då dom spelar mycket högre än centern för tillfället. Men där kommer det snart också sitta en högtalare ur JBL GTO serien. smile Instrumentbrädan drivs lika som original och kommer fortsätta göra så. Effekten räcker till bra för dom högtalarna, man kan spela högt mer klart ljud då högtalarna är lättdrivna och bara går ner till 120Hz pga delning i stereon.

När 3,5"arna var bytta så var det dags för montering av slutseget. Var tvungen att kapa lite i kylflänsen på det för att det skulle passa, men när det var klart var det bara att dra kabel och koppla ihop systemet. Då jag inte hade någon riktig strömkabel dragen från batteriet än så fick det bli en liten fuling med ett gammalt cigguttag för att testa så allting fungerade. Vilket det såklart gjorde. smile

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/360989_aticb4.jpg

Eftersom jag hade nya högtalare till dörrarna hemma nu så var jag ju bara tvungen att montera dom också, men först måste plasthållarna modifieras en del och dörrarna dämpas:

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/354532_jpqfhi.jpg
Har kapat ur en del i botten på hållaren för att få högtalaren att spela mer ut i dörren än inne i den lilla plastsaken. Resultatet blev väl sådär då det skramlar och lever fan i dörren, men så fort ekonomin tillåter så blir det dämpmatta till båda dörrarna, samt nya bafflar i MDF och lite uppkapning i hålet i dörren. Hatar när det skramlar och låter illa! Men innan det fixas så måste jag nog köpa en hög-lågnivå omvandlare då jag dels hör ett vinande ljud som följer motorvarvet och dels hör knäppande ljud ur alla högtalare när steget är på och det inte kommer något eller är väldigt lågt ljud.

När nu dörrarna blev klara så var man ju även tvungen att dra lite kabel så man kan försörja steget riktigt. Det fick bli 21mm2 kabel från batteriet via en säkring i motorrummet, ner till ett fördelningsblock där den delas upp till 1st 6mm2 kabel för framsystemets steg, och 1st 16mm2 kabel som drogs bak till skuffen för kommande baslåda med steg. Det finns 2 uttag kvar i fördelningsblocket och jag kan köra grövre kabel in, så möjligheterna finns för framtida större projekt. smile

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/361410_vcjap6.jpg
http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/363757_z63hmm.jpg

Det var då allt som hänt hittills. smile Förutom tvättning, vaxning och annat småpill då. Stereoprojektet är inte på långa vägar kvar. Nästa steg blir att dämpa dörrarna riktigt och bygga bafflar i MDF. Därefter ska en baslåda byggas i reservhjulsbaljan och nya högtalare monteras i hatthyllan och centern i instrumentbrädan. Har även lite planer på att köpa en Asus Eee-PC som man kan ha i handskfacket för att spela upp musik och film på.

På utsidan kommer det också hända en del grejer. Nya fälgar är ett måste! Det kommer bli ett par 18", har inte bestämt vilka än men första problemet är att få fram pengar till dom. En sänkning på 30mm står också med på listan över saker som kommer, samt en liten vinge. Kjolpaketet kommer däremot sitta kvar då jag gillar det här bättre än Aerons, iaf frontspoilern. Dörrhandtag och lister kommer lackeras i bilens färg och lite små lackskador fixas.

Även motorn kommer få sig en liten uppgradering, troligtvis blir det en etanolkonvertering då bensinen börjar bli på tok för dyr, och effekten som en steg 1 etanolkonvertering ger känns lagom till en början, men mer kommer säkert sen.

Så håll koll här i tråden för uppdateringar på projektet framöver! Skulle tro att det kommer en innom dom närmsta dagarna då jag ska förbi BRL och shoppa lite, samt efter Fredag den 13e då jag tar studenten. smile

Om nån undrar över någonting angående mitt projekt eller ljudbygge i 9-3an tveka inte att fråga! Har fått göra en del lösningar under byggets gång och pillat med och rivit ner det mesta i bilen nu. Så fråga på, och kommentera! smile

Senast redigerat av ChriZtoffer (2013-03-13 00:01)


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!

NdL Konstruktör

#2
1052 4

2008-06-04 00:29

Ser ju mycket lovande ut dethär.

Lycka till med ditt projekt smile


ChriZtoffer Forummoderator

#3
8743 4

2008-06-11 22:55

Tackar. smile Har varit lite upptagen med studenten och sånt nu här ett tag, emn har hunnit göra lite småsaker iaf så skickar upp en update nu iaf. Kommer nog en till senare i helgen eller början på nästa vecka, ska i med dämpning i dörrarna och förhoppningsvis börja bygga baslåda då. smile


Update 1!

Har fått dit dörrhögtalarna och provspelat dom en del nu och kommit fram till att det måste i dämpmaterial i dörrarna! Ska köpa dämpmatta nån gång nu i slutet på veckan och börja klämma i, samt bygga en ny baffel i MDF och täta den ordentligt mot dörrsidan. Hatar när det läcker och låter illa! Högtalarna verkar det då iaf inte vara nåt större fel på, men det är svårt att avgöra när dörrens skrammel överröstar musiken så fort man krämar på lite.

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/363941_l0s1ya.jpg

Satte in delningsfiltren till dörrarna också, inte säker på om det blev bättre men det verkar som att dom slipper spela dom allra lägsta frekvenserna iaf, vilker betyder att dom skrammlar mindre och låter mindre illa. smile Ska ju ändå komplettera med en baslåda om ett litet tag så känns inte som att dörrhögtalarna behöver kunna spela under 55Hz. Men ska tillsvidare köra med ett par 6x9or som "basar", bara jag får tag på ett fungerande, billigt steg!

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/371004_0uaeie.jpg

Har även blivit en tur förbi BRL Borlänge, köpte lite "nödvändiga" saker för projektet:

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/371002_qhbwfp.jpg
En hög-lågnivå omvandlare och ett baksystem. smile Hög-lågnivå omvandlaren gjorde susen, och högtalarna kompletterade bra där bak! Nu fattas det bara lite bastryck så börjar systemet kännas ganska så komplett sen.

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/371008_9lqzuw.jpg
Hög-lågnivå omvandlaren löddes in direkt i originalsteget för att inte ta plats och vara i vägen, samt att det blev smidigare med inkopplingen på så sätt och jag får maximal längd med lågnivå kabel istället för vanlig högtalar kabel=mindre störningar. smile

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/371006_v7dp5g.jpg
Som sagt så passade den perfekt i originalsteget, bara att ta bort plasten som satt på och dra på en bit krympslang istället, satt som gjuten sen. smile Lite puligt att få dit kontakterna sen när man skulle koppla ihop allt, men det var det värt! Nu skulle man bara haft en ny fiberkabel så man får bort dom sista små störningarna. Säg gärna till om ni vet nån som har en trasig AMP1! smile Behöver bara en fiberkabel och vägrar köpa ett nytt steg eller ett begagnat på skroten bara för det...

Förrästen! Sist, och minst;

http://www.garaget.org/gallery/archive/66688/large/371000_zoimfo.jpg
Där hamnade den lilla loggan som satt på delningsfiltren, tyckte det var onödigt att gömma den bakom en massa paneler och skit, snyggare att ha den lite diskret synlig. smile (ifall nån undrar så på dom bilar som har BOSE systemet så sitter den loggan där, vad nu det skulle vara att skryta om. På övriga bilar finns ingen logga alls).


Det var då allt för denna gång, inte så mycket men mer hinner man inte som student. Lovar att det kommer mera snart! Ska bara fixa lite pengar så man kan bygga vidare. smile Vill få klart ljudet nu så man kan gå lös på resten av bilen, finns en del att göra...

Senast redigerat av ChriZtoffer (2009-01-19 02:27)


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!

ChriZtoffer Forummoderator

#4
8743 4

2009-01-19 02:04

Har varit urdålig på att uppdatera men nu ska det bli ändring på det. Börjar hända lite mera nu så jag hoppas att iaf nån ska vara intresserad av att följa med i utvecklingen av min 9-3a. smile Det är fortfarande ljudet som står på tapeten och det har inte hänt alltför mycket med det sen senaste uppdateringen förutom lite köp/försäljning av slutsteg och högtalare, tills för en vecka sen! Nu börjar det hända lite igen, lusten är tillbaka och jag är mer sugen än någonsin att få klart bygget så man får njuta av det (förhoppningsvis) klart förbättrade ljudet. smile

Förhoppningsvis så blir det lite senare i vår mer uppgraderingar på bilen (ekonomin är inte den bästa nu, hoppas att det ska rätta till sig) i form av utseende (både in och utvändigt) samt trimning. Får se hur mycket jag hinner med och har råd till men planer finns för en hel del modifieringar. Så häng med i utvecklingen och tveka inte att fråga om det är nånting du undrar över! Och kommentera mer än gärna, blir klart roligare att jobba då. wink

Update 2!

Kan dra lite kort vad som har hänt sen senast. Köpte mig ett 5-kanaligt slutsteg, nämligen ett GAS Alpha x5.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/405916_ffhfdn.jpg

Ett litet tag senare köpte jag mig en sub med låda för 300kr, spelade rätt okej ståendes längst bak i skuffen vänd mot luckan. Knappast HiFi men den tryckte på rätt bra iaf och jag var nöjd. (Till alla er som förespråkar basen spelandes genom skidluckan i sedaner så kan jag säga att det fungerade icke med denna bas, var mer tryck i framsystemet då.)
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/459024_p2g88f.jpg

Testade ett antal olika dämpningsmetoder för dörren men bästa resultatet gav en plåt täckt med M1 dämpmatta (baksidan är täckt, inte framsidan). Nästa steg var att täcka för övriga hål i dörren och dämpa plåten dämpmatta.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/486004_gce1gz.jpg

Beställde hem en sub också som tyvärr än inte hat fått en låda. Har dock allt material hemma så tanken är att den ska byggas nu i veckan om tid och möjlighet finns. Har testat att bara koppla på den på steget och låta den stå och gå lite tillsammans med resten av systemet medan jag bygger för att förhoppningsvis korta ner inspelningstiden lite. Märkte då ganska så snabbt att även fast jag spelar på normal volym så blir steget glödhett! så nuvarande steget (Mutant MT 400.5XXX) ska säljas och 2st 4 kanaliga JBL steg införskaffas (ett lite klenare för mellanregister och diskant fram samt baksystem, och ett lite kraftigare för sub och midbasar).
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/500719_42f55i.jpg

Hade lite tråkigt en dag i höstas så jag roade mig med att dra lite rejälare kablage bak till skuffen då jag misstänkte att det skulle bli stegbyte, eller iaf montera ett till för baksystem. Kände för att vara riktigt seriös den här gången så jag drog kabeln i befintlig kabelkanal, var väldigt precis att den fick plats och det var en del jobb för att få till det, men resultatet blev bra så jag tycker då att det var värt det. Nu ligger där dubbla 21mm2 kablar från en säkringshållare under handskfacket, mellan den och batteriet sitter för tillfället en 21mm2 kabel som ska uppgraderas till minst 33mm2, gärna grövre. Ska även byta ut kabeln mellan batteri och chassijord till en 50mm2 och kanske även byta motorjorden.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/507096_z2yd1x.jpg

Strax innan jul köpte jag mig en RockfordFossgate 3sixty.2 på en Ebay auktion. Eftersom jag tänker fortsätta använda original huvudenheten så kändes en signalprocessor nödvändig för att kunna ställa in ljudet så som jag vill ha det. Måste säga att jag är grymt nöjd med den hittills! Väldigt lättanvänd och smart liten sak. Har dock inte kunnat använda den full ut eftersom jag varken har baksystem eller baslåda i bilen än, och framsystemet är inte helt färdigt heller. Men det kommer. (Ja installationen är mycket tillfällig, har bara kopplat in saker för att se så att dom fungerar så som jag har tänkt, ska montera allt på undersidan av hatthyllan så småningom.)
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/548370_3vn7v0.jpg


Utöver ombyggnationen av ljudet så har jag även hunnit med lite andra småsaker på bilen. Bland annat så är lamporna i fronten ubytta nu (ska byta fler så småningom, bland annat blinkerslamporna samt skyltbelysningen bak). Rätt nöjd med resultatet även om det inte lyser riktigt lika blått som på bilden. Ser dock rätt fint ut ändå.
https://www1.garaget.org/archive/67/66688/89685/large_89685-1052398.jpg

Passade även på under den lokala motormässan MotorExpo08 att köpa lite dekaler. Hitta ett par enligt mig mycket fina gripen dekaler samt ett par JBL. Har bara hunnit montera dom förstnämnda än, men mer kommer. Ser kanske inte helt klockrena ut på bilen nu men tror det kommer se bra ut när jag fått på lite mer dekaler, lackat listerna, andra kjolar, vinge, samt nya fälgar.
https://www1.garaget.org/archive/67/66688/89685/large_89685-1107646.jpg


Det var allt (nästan) som hade hänt fram till för ungefär en vecka sedan. Övrigt som har hänt är som sagt mest test av lite olika högtalare samt att jag har testat olika sätt att dämpa dörrarna. Men över till vad som hänt den senaste veckan istället.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Update 3!

Började med att äntligen plasta locken för hålen i dörren. Hade helst använt plåt men det kändes mest jobbigt då kanterna runt hålen är allt annat än raka och det är en massa kablar och wirar å annat som ska genom locken, så då fick det istället bli plastning.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/544468_7siqqa.jpg

Problemet var dock att när jag väl var klar och jättelycklig över att äntligen ha fått till locken och skulle provmontera dörrsidan så gick det inte riktigt som tänkt. Låter bilden illustrera mitt problem då en bild säger mer än 1000 ord (som i det här fallet då är svordommar...).
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/546236_fn8bx0.jpg

Korrekt. Glipan ska INTE vara där. Problemet var helt enkelt att den främre kåpan tog i dörrsidan och tröck ut den. Var helt enkelt omöjligt att få dit dörrsidan utan en massa modifiering, så iden med plastkåpor fick helt enkelt skrotas. Dom bakre har jag visserligen kvar då dom passade klockrent, men den främre fick helt enkelt bytas ut mot skumgummi och byggplast. Visst byggplasten rör på sig men hellre det än att inte kunna få dit dörrsidan. Får se om jag kommer på någon annan lösning framöver eller om jag kanske ger mig på en ny plastning och försöker få ner profilen på kåpan.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/546239_8lbkcm.jpg

Nästa steg var då att täta runt högtalare samt dörren. Detta gjordes med fönsterlist då den är billig, elastisk och lätt formar sig mot båda ytor. Samt att den håller tätt. På dörrsidan nöjde jag mig med en rand men högtalaren/baffeln fick två så det blir större yta att lägga nästa tätning mot.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/547068_x0j7gk.jpg

Nästa tätning då ja. Eftersom man har en pappa som är snickare (närmare bestämt fönster & dörr montör/försäljare) så har man rätt skaplig tillgång av byggskum (och diverse andra bra och ha verktyg/material/kunskap). Byggskum är lätt att forma och med lite plast ovanpå så bör det bli ganska så stabilt och hårt (duger ju för dom flesta som bygger egna kjolpaket iaf). Så det jag har gjort idag är helt enkelt att lägga på skum, sätta fast dörrsidan och låta det härda en bit för att sedan trycka till det på en del ställen och lägga i på  andra ställen. Och därefter återupprepa processen ett antal gånger för att få till ett så bra resultat som möjligt.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/547624_nic9b5.jpg

Det börjar ta sig nu, får se hur det ser ut efter det senaste lagret som jag la alldeles nyss. Om det ser skapligt ut och passformen mot tätningslisten är bra så blir det till å jämna till ytan och sen lägga på plast under morgondagen (läs senare idag, då det faktist är rätt sent när jag skriver det här). Hoppas att det därefter ska vara en skapligt slät yta som iaf får det mesta av ljudet att komma ut i kupén istället för att studsa runt inne i dörren och skapa oljud. Hatar det.

Jag hoppas att jag inte tråkar ut er allt för mycket och ger en eloge till er som orkar läsa allt jag skriver då det lätt blir en hel del text. lol Ska försöka sköta mina uppdateringar lite bättre i framtiden så det inte behöver bli såna här jätteinlägg med en massa bilder och text på en gång. Samt att man kanske håller intresset uppe lite bättre hos er läsare och även hos mig själv. Nu är det dock dags för sängen för mig, återkommer med en uppdatering under morgondagen som jag lovar kommer vara mindre än den här. smile


MVH// Christoffer

Senast redigerat av ChriZtoffer (2009-01-19 13:58)


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
#5
8641 1

2009-01-19 03:30

Här är en tråd jag missat helt och hållet.
Bra och informativ tråd med bra bilder till texten.


Free internet advice is worth exactly what you pay for it!

Twins Twins Bil & Plåt

#6
2573 6

2009-01-19 11:27

ChriZtoffer Forummoderator

#7
8743 4

2009-01-19 14:07

Hamilton skrev:
Här är en tråd jag missat helt och hållet.
Bra och informativ tråd med bra bilder till texten.

Tur att du hittade hit nu då. wink Jag hoppas att jag iaf ska kunna inspirera nån mer till att försöka fixa till det gräsliga originalljudet i 9-3an, samtidigt som det är kul att dokumentera sina framsteg (och motgångar) med bilen.


TwinsBilOchPlat skrev:
ser skitfint ut, bygg en egen kompakt baslåda vetja !!!

Tack så mycket. smile Baslådan är redan bestämd hur den ska se ut, har alla delar hemma till den så det är bara lite kapning och limning/skruvning som behövs för att få till den. En mycket förenklad bild på lådan, sedd ovanifrån:
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/496769_heo7y1.jpg
Öppningen som ses nere till vänster kommer att mynna ut i skidluckan, så att allt ljud kommer in i kupén istället för att studsa runt i skuffen. Porten kommer dock inte hamna så som på bilden utan istället att vara under basen, alternativt på motstående sida, alltså mot lådans bakre vägg.


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
#8
243 1

2009-01-19 16:15

Ser riktigt bra ut!
väntar på mera.


Volvo 855 (1996)

ChriZtoffer Forummoderator

#9
8743 4

2009-01-19 21:36

Haans skrev:
Ser riktigt bra ut!
väntar på mera.

Tack så mycket. smile Mera kommer, det lovar jag! Har dock inte hunnit göra särskillt mycket med bilen idag, dels var jag lite slö och dels så hjälpte jag en annan forummedlem med att göra samma mod som jag har i min AMP1a. Men lite har hunnits med iaf. smile

Update 3,5!

Det som hänt idag är väl egentligen att jag har provat att montera tillbaka dörrsidan för att kolla passform och testa lite hur resultatet blev. Det trycker på klart bättre nu men det är ändå långt ifrån bra. Har kommit fram till att jag måste dämpa den yttre dörrplåten betydligt bättre än vad den är idag. Så ett nytt paket dämpmatta ska inhandlas snarast och fördelas på ytterplåten samt dörrsidan.

Sen så blir det nog nya midbasar snart också då jag för närvarande delar dom vid 75Hz med 24dB branthet på filtret, och dom slår ändå igenom på tok för lätt när man vrider upp volymen en bit. På låg volym låter dom hur rent och fint som helst med bra tryck, men på lite högre volym så låter det skit! Ska dock dämpa klart dörr och dörrsida först för att utesluta alla möjliga andra fel.

Så här ser iaf dörren ut nu, alltså ingen skillnad på utsidan men insidan är en bit från original. Som det ska vara. smile
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/548797_did3tv.jpg

Har inte lagt nån plast på byggskummet heller, ytan blev så pass bra mot listen ändå så det behövs inte. Däremot så måste jag helt klart dämpa dörrsidan! Väldigt jobbigt att sitta och lyssna på rassel när man spelar. förhoppningsvis blir dörrarna klara nu i veckan så man kan börja på med baslådan och kanske kan göra nånting åt hatthyllan sen också. Måste nog ha den klar till besiktningen den 23 Februari, tror inte dom godkänner den så som den ser ut nu. tongue
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/548861_86fr01.jpg

Fler updates kommer under veckan, förhoppningsvis hinner jag då som sagt börja på baslådan. Vill dock få klart dörrarna först så jag inte behöver bry mig nå mer i dom. För så som dom är nu vill jag då inte ha dom...


MVH// Christoffer


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!

ChriZtoffer Forummoderator

#10
8743 4

2009-01-20 23:23

Update 3.5.5!

Dagens jobb bestod mest i att fortsätta dämpa dörrarna för att få dom ännu mer stumma och tysta. Måste säga att det börjar bli grymt bra nu! big_smile JBL högtalarna får nog hänga med ett tag till i dörrarna verkar det som iaf. Var upp på Carlia bil AB här i Falun idag för att köpa nya plastklipps till dörrarna (fattades 2st per dörr och konstigt nog kostade dom inte mer än 3kr/st...) så jag passade på att testa ljudet lite. Trycker på riktigt bra i midbasen nu och med lite inställning så blir nog även diskant och mellanregister bra också.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/549886_psnxy7.jpg


Nu är bara nästa problem att backspeglarna skakar och att alla lampor blinkar, men det sistnämnda fixas förhoppningsvis med nya jordkablar mellan batteri och kaross/motor. Dörrarna är inte helt täta utåt heller, skramlar och låter allmänt jätteilla. Så ytterplåten ska dämpas en hel del mer, kommer förhoppningsvis få lite mer tryck inne i bilen då också. Tycker iaf att den inre plåten börjar se bra ut nu. Ska på lite dämpmatta på glasfiberlocket bak samt på mittenplåten, men det tar jag när jag är klar med yttre plåten.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/549888_ezaste.jpg

Fick även ett par mycket fina diodslingor idag (tack znobben79!) som lös precis så som jag vill ha dom. Nån som kan gissa vart dom ska sitta? wink
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/549891_o2gr91.jpg
(Ursäktar den grymt kassa bildkvalitén, telefonen ville inte ta en bra bild på dom helt enkelt).


Det var väl i stora drag vad som har hänt idag. Ska fortsätta dämpa dörrarna i morgon och förhoppningsvis köpa lite mer dämpmatta så jag kan dämpa färdigt yttre dörrplåten också. Sen så får nog dörrarna duga. Nästa steg då blir att börja snickra på baslådan och försöka göra nåt åt hatthyllan. Så håll koll här för fler updates! smile (Även om det kanske inte så kul att kolla på femtielva bilder på mina dörrar... det kommer roligare saker, jag lovar!)


MVH// Christoffer


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
#11
4654 3

2009-01-20 23:31

detta har man missat  ser skit bra ut big_smile och en bra bil big_smile  önskar dig lycka till med allt
mvh robin

#12
744 3

2009-01-21 00:06

Har läst igenom hela tråden nu, ser riktigt bra ut!
Diodslingorna kommer bli kanon, ska skaffa mig ett par jag åxå, bara bilen fått lite färg på sig smile

Kommer definitivt att kika in här med jämna mellan rum.
Kommer nog att vara stor hjälp när jag drar igång med lite ljud uppdatering till våren/sommaren!

mvh
Jimmie

#13
4765 9

2009-01-21 00:17

Blir kanonfint det där, UNDERBART att se nån som bygger så att det ser så original ut som det bara går! smile Ljud som inte syns är häftigt.

Riktigt stilrent med den lilla loggan på högtalarnätet också, alldeles lagom detalj smile

Dock hade jag lagt strömkabeln annorlunda från batteripolen till säkringshållaren, ser ut som att den kan ligga och gnaga mot bulten till fjäderbenet där, och då är det osäkrat. Lägg kabeln i en flex-slang vettja!

Mvh
Erick


Projekttråd: Nissan Skyline GTS-25TM JUN -95
Gilla EvoG på Facebook! facebook.com/EvolutionGarage
Använder produkter från: Sonax Bilvård
Citroën Nemo 1.4 HDI "Nemon" (2008)

ChriZtoffer Forummoderator

#14
8743 4

2009-01-21 20:46

Saab_Robin skrev:
detta har man missat  ser skit bra ut big_smile och en bra bil big_smile  önskar dig lycka till med allt
mvh robin

Tack så mycket! Önskar dig lycka till också med ditt bygge. smile


Jimmu skrev:
Har läst igenom hela tråden nu, ser riktigt bra ut!
Diodslingorna kommer bli kanon, ska skaffa mig ett par jag åxå, bara bilen fått lite färg på sig smile

Kommer definitivt att kika in här med jämna mellan rum.
Kommer nog att vara stor hjälp när jag drar igång med lite ljud uppdatering till våren/sommaren!

mvh
Jimmie

Tackar. Jo jag hoppas att slingorna ska bli bra, tänkte riva ner fronten och fixa dit dom nu. Bara att kolla förbi när du har lust och fråga på om det är nåt du undrar! wink


Erick skrev:
Blir kanonfint det där, UNDERBART att se nån som bygger så att det ser så original ut som det bara går! smile Ljud som inte syns är häftigt.

Riktigt stilrent med den lilla loggan på högtalarnätet också, alldeles lagom detalj smile

Dock hade jag lagt strömkabeln annorlunda från batteripolen till säkringshållaren, ser ut som att den kan ligga och gnaga mot bulten till fjäderbenet där, och då är det osäkrat. Lägg kabeln i en flex-slang vettja!

Mvh
Erick

Tack så mycket. Jo det med att få det att se original ut var tanken (men ändå låta mycket bättre), hade ju varit klart enklare att bara bygga om dörrsidorna och göra lådor nertill men då hade det ju inte sett original ut längre... Enda som egentligen kommer synas sen är ju baslådan, hade gått att  dölja den också (typ 9-3SC med stora systemet) men tror inte det blir lika bra. Strömkabeln kommer flyttas sen, ska bytas ut mot en grövre och säkringshållaren ska även den bytas ut mot en för ANL säkringar. Lite klent med bara 100A säkring. wink

Har förresten monterat ihop dörrarna nu igen (dock inte för sista gången, måste fortfarande dämpa yttre plåten) och nu börjar det låta riktigt bra! smile Går att vrida upp volym till nivåer så det precis börjar bli för högt, utan dist men med bra tryck. Bara lite djupbas som fattas men det hoppas jag att den kommande lådan ska fixa. Kommer lägga upp en till update när jag väl har fått dit diodslingorna, hoppas att det blir ikväll.


MVH// Christoffer


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!

ChriZtoffer Forummoderator

#15
8743 4

2009-01-23 00:32

Dags för en liten update igen då. smile Den här gången med diodslingorna på lamporna. Vet att jag sa att jag skulle fixa det igår men det, eh, blev lite strul så det tog lite längre tid...

Update 4!

Slingorna som ska monteras då. Dom här gå att klippa mellan var 3e diod för att få till en lagom längd (dock skulle jag hellre sett att dom gick att klippa mellan var annan, men man kan väll inte få allt...).
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551377_1kv3nn.jpg

Första steget är att demontera fronten, annars får du inte lös strålkastarna från bilen. Tro mig jag har försökt. wink Demonteringen tar ca 5 minuter när man vet vart skruvarna sitter och hur man ska göra för att få lös den. (3 skruvar under, 3 i varje hjulhus samt 5 plastklipps på ovansidan, sen är det bara att bryta lite i hjulhusen så släpper den.)
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551381_06udy2.jpg

Sen så är det bara att ta lös strålkastarna, dom sitter med 2 skruvar var på ovansidan samt en under (som man inte kommer åt med fronten på plats). Konstaterade att dom var väldigt skitiga så det fick bli diskhon med lite yes och en svamp.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551383_7q2j1t.jpg

Mät sen upp längden på slingan och försök hitta ett ställe där du kan klippa slingan för att få en lagom längd.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551386_i1qbga.jpg

Konstatera därefter att du är en idiot som klippte av liiite för mycket efter den sista dioden, eftersom att den sista trion numer inte fungerar, morr...
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551389_ffeh7y.jpg

Laga slingan efter bästa förmåga. Förhoppningsvis så får du funktion på den igen, annars finns det nya att köpa. Jag fick iaf min att fungera igen.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551390_7oerck.jpg

Montera därefter slingan på strålkastaren och sätt tillbaka paketet i bilen. Jag satte slingan med lim och tätade därefter i bakkant med en sträng silikon (nej jag kommer inte måla om mina strålkastare så att jag tätade med silikon gör inget...).
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551391_tuxhl6.jpg

Koppla in och testkör! big_smile Dom lyser i verkligheten inte riktigt så blått som på bilden, och inte heller lika starkt utan alldeles lagom. Går finfint ihop med mina dimljus och helt okej tillsammans med xenonet.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551392_olhd8q.jpg

Kommer fixa upp bättre bilder i morgon på det färdiga resultatet. Ska koppla in dom på p-ljuset och fixa med lite strömbrytare och grejer först så är det dags för att montera ihop fronten igen, för den här gången.


MVH// Christoffer


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!

ChriZtoffer Forummoderator

#16
8743 4

2009-01-23 21:26

Har fixat lite mer med belysningen idag och känner mig rätt nöjd nu. smile Fick det att fungera som tänkt och med ett snyggt sken, så nu är det "bara" resten av bilen kvar... Kvar på belysningsfronten nu är nya blinkerslampor (silvervision) eftersom dom syns väldigt väl, samt xenonkonvertering av helljuset. Men det ligger en bra bit ner på listan och kommer sen när jag fått klart lite annat.

Update 4.5!

Monterade en strömställare på baksidan av strålkastaren för att kunna välja mellan diodslingan eller vanligt p-ljus (bra vid besiktningen tex). Var lite trångt och lite krångligt att få det att fungera som tänkt och passa, men skam den som ger sig!
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551701_gucszn.jpg

Sen var det dags för lite testkörning och kolla så att funktionen blev rätt. Det var tur för jag upptäckte att jag hade vänt strömställaren fel. Sitter en vanlig tråkig glödlampa i p-ljuset nu. Såg bäst ut så när den ändå ska vara samt att den ändå bara kommer användas vid besiktning och kanske vid något enstaka annat tillfälle.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551703_kc23ky.jpg

Även slingan fungerade som tänkt. Var lite problem med jorden först (snodde från kabeln till p-ljuset med hjälp av en strömtjuv) men det löste sig.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551705_1y8foz.jpg

Sen så åkte fronten på igen. Testar än en gång så att allting fungerar som tänkt, nån kabel kan ju ha hoppat ur eller så. Vanliga p-ljuset igång på bilden, lyser inte så vitt i verkligheten utan vanlig tråkgul.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551706_j6iy3i.jpg

Slingorna igång. Lyser inte så blått eller starkt i verkligheten utan mer vitt samt att man precis kan se ljuspunkterna. Riktigt fint sken från dom tycker jag. smile
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551708_euppwd.jpg

Med dimljusen också igång (så som jag kör på dagen) samma gäller här då, lyser varken så blått eller starkt i verkligheten (dålig kamera).
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551709_qr9cw5.jpg

Avslutar med en "nattbild" där man ser lite bättre hur dom lyser. Lite för starkt ljus på bilden men annars väldigt nära hur det ser ut i verkligheten. Snyggt eller vad tycker ni? smile
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/551710_d1lg7i.jpg


Ang. ljudbygget så kommer det bli lite förändringar där nu. Kommer sälja iväg mitt nuvarande slutsteg (för klent) och istället köpa mig ett JBL GTO 755.6, alltså ett 6 kanaligt steg. Hade tänkt köpa 2st 4-kanaliga steg men pga platsbrist så får det bli ett stort istället. Kommer då köra bas kanalerna bryggade och därmed få ut (enligt JBL själva) ca 300Wrms i 4Ohm till basen, vilket bör räcka till samt att steget inte blir överbelastat.

Eftersom jag fortfarande vill ha baksystem (har inget nu men det kommer) så blir det till att sälja 6,5" kittet som sitter i framdörrarna (använder varken diskanterna eller delningsfiltren, så dom ligger bara och skräpar) och flytta över 3,5" koaxialerna från instrumentbrädan i 9-3an till samma placering men i pappas 9-5. Istället kommer jag då att köpa JBLs nya 3-vägs kit GTO6538c och köra med fram. Kommer passa perfekt med 6,5" midbas, 3,5" mellanregister och en lös 2" diskant. Bak blir det ett par JBL GTO527 koaxialer.

Nya uppdateringar kommer snart, hoppas jag. Nästa projekt på listan är hatthyllan (fixar den när jag fått hem ett nytt steg) samt baslådan. smile Tänkte börja snickra på den nu i helgen, hoppas att jag får klart lådan iaf så blir det beklädnad sen i veckan. Så håll utkik för att se vad som händer även i fortsättningen! För även om det är tomt i plånboken så kommer jag fortsätta med så mycket som möjligt.


MVH// Christoffer


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
#17
4654 3

2009-01-23 23:19

nice big_smile ska själv göra blåa ögon bryn  som ska på nästa helg big_smile    lycka till med de nya planerna
mvh robin

ChriZtoffer Forummoderator

#18
8743 4

2009-01-29 23:26

Saab_Robin skrev:
nice big_smile ska själv göra blåa ögon bryn  som ska på nästa helg big_smile    lycka till med de nya planerna
mvh robin

Okej, blir nog bra det. smile Fast mina är ju inte blåa då, utan mer vita. wink Tack så mycket. smile

Update 5!

Har inte gjort så jättemycket sen senast, har haft fullt upp med annat men nu har det börjats här igen. Kommer nog hända en hel del mer nu i helgen också hoppas jag på. smile

Har allt material hemma till baslådan nu, förutom tyg då men det köper jag senare. Det blir en hel del bitar eftersom jag inte ska bygga en vanlig rektangulär sluten låda. Det är ju på tok för enkelt och kan ju tillomed bli bra. wink
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/530144_t50tnp.jpg

Måttade ut lite vart den kommer stå, och ja den blir rätt stor! Men det är det värt, hoppas jag. Konstruktionen som jag gör kräver att lådan blir rätt stor för att få ut någon volym till basen att spela i.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/552222_qvge7d.jpg

Har även dämpat färdig förardörren nu, grymt skönt! Nästan hela yttre plåten är dämpad (kom inte åt riktigt överallt, men det får jag leva med) samt inte plåten på båda sidor nästan överallt.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/556836_9fev99.jpg

Klistrade på ca 1Kg dämpmatta även på dörrsidan. Nu är den väldigt stum och tyst! Har gjort av med nästan 2 paket matta per dörr, och det är helt klart värt det!
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/556835_8nqlac.jpg
Har testat att spela på lite nu, till att börja med så fick jag lov att sänka basen lite mot tidigare inställning. Börjar även fundera över om en baslåda är riktigt nödvändig nu för det är rejält med tryck i framsystemet, även på hög volym! Dock så klarar dom inte av den allra djupaste basen (konstigt vore väl annars, 6,5" midbasar) så lådan kommer byggas ändå.

Återkommer med åtminstone en uppdatering nu i helgen, kanske redan i morgon på baslådebygget. Pappa ska hjälpa mig att kapa till bitarna i morgon (nej jag får inte använda hans stora byggsåg själv, mumlade nånting om avkapade fingrar...) och sen så blir det till att skruva ihop lådan och se så att allting passar, samt mäta upp volymen för att kunna göra en port. Ska även dämpa färdigt passagerardörren imorrn men nog med bilder på sånt nu...


MVH// Christoffer


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
#19
4654 3

2009-01-30 00:27

¨nice big_smile  lycka till med lådan big_smile

ChriZtoffer Forummoderator

#20
8743 4

2009-02-03 03:11

Saab_Robin skrev:
¨nice big_smile  lycka till med lådan big_smile

Tack så mycket! smile Har faktist kommit en bit längre på den nu, är dock inte riktigt klar än pga annat som tog upp tiden som var tänkt till lådbygge.


Update 6!

Har hunnit göra en del med bilen, dock inte allt som var tänkt att hinnas med men det kommer. Är ju en dag imorgon också. smile Det roliga började i fredags när jag hade ett fint litet paket att hämta ut på bussgods.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560474_y3rp2j.jpg(okej det är inte så litet, snarare typ jättestort!)

Då undrar ni säkert vad det var för nåt kul i det paketet då? Jo det var ett nytt slutsteg! Närmare bestämt ett JBL GTO755.6 som aldrig är använt, inte ens uppackat! Men till ett mycket bra pris (tror jag). Ska förhoppningsvis orka driva hela systemet, det enda jag är det minsta orolig för nu är att framsystemet inte får nog med effekt men det bör räcka till.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560475_obmnxs.jpg

Gjorde en liten storleksjämförelse nya Vs. gamla steget. Viss skillnad där! En rolig sak dock, JBL steget är avsäkrat med 2x30A medan Mutant är avsäkrat med 3x25A! JBL steget ska lämna mer effekt och vi får se, borde iaf inte gå lika varmt som Mutant steget.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560480_bun9g3.jpg

Gjorde en liten tripp till grannstaden och införskaffade lite material inför helgens byggnationer. Från början var det tänkt att bara köpa dämpmattan men det blev lite mer än så. Fick bli kabel till resten av bygget, tyg till baslådan samt lite kardborre att fästa den med i skuffen.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560477_bkckj8.jpg

Snickrade även lite på baslådan såklart. Fick hjälp av pappa med att kapa till bitarna i rätt vinklar. (jag mätte och han kapade, vågar inte låna ut stora sågen till mig...)
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560472_3ieplv.jpg

Testade att trycka in den i skuffen och se så att den inte tog i och så att den passade någorlunda iaf. Den passade perfekt! Ska bara göra klart vänster sida på lådan och fixa till baffeln så är det dags för slutgiltig montering sen.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560473_0840ns.jpg

Ungefär så hade jag tänkt att basen ska sitta sen, sett genom skidluckan. Får se om jag kanske sätter nåt neonrör ovanför som lyser upp lite. Har ett litet UV-rör som bara ligger ändå så.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560479_71nsd0.jpg

Kablarna till slutsteget kontakterade och klara för montering. Självklart löddes anslutningarna fast på kablarna! Efter att dom hade pressats då. Det som blir över av den blåa kabeln kommer att sättas mellan batteri och främre säkringsblock, nån dag när jag har lust och har fått tag på en ny säkringshållare.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560482_gpd6ie.jpg

Strömkabeln inkopplad i bakre fördelningsblocket. 2x21mm2 in, 1x35mm2 ut till steget samt 1x2,5mm2 ut till signalprocessorn.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560483_vez4cv.jpg

Hatthyllan klar, äntligen! Alla kablar dragna för ström, högtalare och signal. Har även kopplat in en hög till lågnivå omvandlare här för senare utbyggnad med baksystem. Slutsteget och signalprocessorn sitter monterade på undersidan av hyllan med ett antal M5 skruvar, borde hålla.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560484_jp716b.jpg

Så ser det ut bakifrån. Kameran fick spunk så bilden blev helkass men jag orkade inte försöka ta nån bättre bild för tillfället, återkommer med det senare. Btw så den blå lampan på 3sixtyn indikerar att den har en aktiv bluetooth anslutning, höll nämligen på och försökte ställa in ljudet lite bättre nu när man har annat steg. smile
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560485_y53gdg.jpg

Det var då vad som har hänt för mig nu i helgen på billjudssidan, tanken var ju att jag skulle ha fått färdig lådan men så blev det inte då pappa lånade bilen och därefter kommer hem och berättar att det var väldigt kallt i den, dock så var det irriterande gnisslet som fanns i bilen när vi köpte den borta! Anledningen då, kupéfläktmotorn hade sagt upp sig... Som tur var så hade Carlia en bättre begagnad hemma så det var bara att åka upp och hämta den. Bytet gjorde jag själv då jag kan komma på många saker som är roligare att lägga 2600kr på.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/large/560490_9xeej2.jpg
(anledningen till att motorn gav upp är att det blir kondens i lådan som den sitter i, dumt nog så befinner sig motorns ena lager längst ner i den lådan, där all fukt samlas. Det lagret mår alltså inte så bra utan rostar till slut sönder, vilket syns på bilden.)

Kommer med fler updates nu i veckan när baslådebygget fortskrider och kanske även på nåt annat kul, om nån är intresserad?


MVH// Christoffer


Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!

Senast i forumet

Diskussionsforum

Projekt

Evenemang


Sponsrade tjänster

Sommardäck
Vinterdäck
Biluppgifter

Sök bilar, värdering, ägare och historik gratis i fordonsregistret.

SÖK

Totalt 10 162 523 fordon