bygga eget kjolpaket

sway EscortAbuser
26 juni 2006 · 15 Inlägg

jag har gjort egen bakspoiler till min bil. fogskumm som jag byggde upp med. tyvärr så blev den inte så snygg som jag trodde... när du gör din plugg/form glöm inte bort att prova den på bilen och se så att de ser bra ut. nu ska jag beställa hem en ny spoiler..... blev dyrt dehär..

Lindström Envis optimist
26 juni 2006 · 454 Inlägg

Jag har "pluggen" på bilen hela tiden...

Jo skriv gärna mer och gärna bilder, alltid bra med tips!

RallyJimmy Plåtgam
27 juni 2006 · 19 Inlägg

Själva plugg tillverkningen lämmnar jag till nån annan som har hållit på med sånt.

#Du har nu pluggen färdig för avgjutning,

Vaxa den först med vanligt bilvax ett par gånger.

Efter det lägger man på släppmedlet med en trasa, se till att det täcker hela överallt så slipper man missöden när man ska plocka loss formen sen.. När det är enklare former brukar det räcka med ett eller två lager, när det är mer konstiga former med många hörn kan man lägga på ett par till lager till. Låt torka ca 30 min mellan lagren och även mellan det sista och tills ni börjar gjuta.

Pensla på ett lager Gelcoat och låt det torka cirka en timma, undvik spår efter penseln.
Lägg minst två lager, du får man lite o slipa i.

#Förbered plastningen.

Pensla på ett lager Polyester ovanpå Gelcoaten.
Pensla på mer Polyester samtidigt som du blötar glasfibern ordentligt, den ska bli mjuk och nästan genomskinlig. Dra en sväng med alu-rollern för att få bort alla luftbubblor (lek inte EVO 7:a bara). Upprepa tills du fått önskad tjocklek dock max 4 lager plus ett för att hålla fast förstärkningar.  Förstärkningar brukar inte vara nödvändigt på frontspoilrar/stötfångare då de har många svängar o konstiga former, mer för motorhuvar o sånt.

Låt formen härda i ett dygn hälst över +20 grader annars får ni vänta längre. Glasfiber kan verka som om det har genomhärdat trotts att det inte har gjort det riktigt, så vänta ett tag innan ni börjar försöka ta loss formen.

#Avlägsna all glasfiber som hänger utanför formen.
Var försiktig och ta god tid på er!

Börja försiktigt att bryta loss den runt kanterna, ifall den sitter väldigt hårt fast, kolla först så att det inte är någon glasfiber som har råkat komma så att den låser fast sig emot motorhuven. Sitter den fortfarande fast går det att spruta in vatten mellan pluggen och formen det gör att släppmedlet löser upp sig.

När formen är lös så tvätta den med vatten och diskmedel för att få bort släppmedlet. Efter det kontrollerar ni så det inte har blivit något fel, ifall det har blivit några små fel är det bara att matta ned Gelcoaten och spackla och slipa tills det ser bra ut.
Sen är formen klar. smile

#Matta ned formen med 400-papper eller finare.

Vaxa sedan formen med vanligt bilvax några gånger.

Efter det lägger man på släppmedlet med en trasa, se även nu till att det täcker överallt. Man blir ganska lessen annars… Låt torka ca 30 min mellan lagren och även mellan det sista och tills ni börjar gjuta.

Pensla på ett lager Gelcoat och låt det torka cirka en timma, undvik spår efter penseln.
Man kan lägga ett lager till om det täcker dåligt. 2 lager är o rekommendera då får man lite mer o slipa i.

Förbered plastningen o ta en fika. Fika pauser är viktigt när man håller på med bilar, det kan ”kläcka” många nya idéer.

Pensla på ett lager Polyester ovanpå Gelcoaten, lägg dit glasfibern pensla på lite mer polyester. Precis som när du gjorde formen. Ta alu-rollern och rulla över hela glasfibern tills du ser att alla bubblor har kommit ur och glasfibern är riktigt genom vätt. Max 4-lager per gång.

Låt allting härda i ett dygn och sedan kan du ta loss den slutgiltiga produkten.
Tvätta av den med vatten o diskmedel och va stolt över att du inte köpte en dyr glasfiberdel istället för o göra den själv. Lacka och var nöjd!

#Shoppinglista o annat viktigt:

Glasfiber matta
Polyester + härdare
Gelcoat + härdare
Släppmedel (PVA - poly vinyl alkohol)
Vax, vanligt bilvax fungerar om man kör med släppmedel
Penslar
Aluminium roller
Aceton
Gummi handskar
Gasmask.
Något att blanda i.

Tror ja fått me allt där. Lägg gärna till nått om ja missat.

LowFlow
28 augusti 2006 · 30 Inlägg

Har precis inhandlat mina grejor för att bygga en egen frontspoiler. Men jag planerar inte ha en plugg.. Jag tänkte bygga en direkt på fogskummet för att sedan ta loss och ha på bilen.. Det funkar väl lika bra?

http://www.garaget.org/forum/viewtopic.php?id=251912
"Stressa hem för att hinna slappna av"
adde_p airbrush rookie
4 september 2006 · 136 Inlägg

jo, det funkar det med, lättast så om man är nybörjare!

förut va jag schitzofren, men nu mår vi bra!
airbrush rookie.. (målat t.ex min avatar)
Lindström Envis optimist
13 september 2006 · 454 Inlägg

Har tidigare hittat en länk i en tråd här på garaget men hittar den inte nu. Länken var till en sida med bilder och instruktioner om hur man skulle plasta en front. Någon som vet vilken jag menar?

Lindström Envis optimist
13 september 2006 · 454 Inlägg
Lindström Envis optimist
13 september 2006 · 454 Inlägg

Har en fråga. Ungefär hur mkt polyester, glasfibermatta, gelcoat samt släppmedel behöver man för ett helt kjolpaket(alltså front, sidokjolar och bak)?

Ska till sundsvall idag å tänkte fara förbi biltema men behöver veta hur mkt jag ska köpa eftersom det är 40 enkel väg om jag skulle ha för lite sen.

Holme
13 september 2006 · 1 417 Inlägg

Köp så mycket du har råd med, skulle nog jag säga. Om du har så långt dit. Du ska ha råd (materiel) att göra fel också smile

Lindström Envis optimist
17 oktober 2006 · 454 Inlägg

Har pratat med en lokal plastfirma där ägaren sa att formen kan ändra form med tiden. Jag har gjort formarna nu men kommer troligen inte plasta de färdiga produkterna förrän till sommaren. Är det risk att formen kan bli skev eller böjd under tiden?

Någon som har erfarenheter av att vänta så länge innan den sista gjutningen?

Goli
17 oktober 2006 · 793 Inlägg

det kostar lika mycket att bygga en som att köpa en... Iaf första gången

Toyota Supra MKIV TT J-Spec HKS-Edition
Toyota Supra MKIV HKS GT2835
BMW 318iS E36
Dj_funky
6 mars 2007 · 121 Inlägg

Goli skrev:
det kostar lika mycket att bygga en som att köpa en... Iaf första gången

Hur mycket kostade det att bygga din?

En liten fråga bara:

Man gör en "plugg" av till ex fogskum, av den gör man sin "mall" som man sedan lägger glasfiber o polyester på och får sedan slutresultatet efter en 100timars slipning?

Senast redigerat av Dj_funky (6 mars 2007)

Alka0512
3 juli 2008 · 474 Inlägg

Hej, jag vet att detta är en gammal tråd. Men jag undrar om man inte bara kan göra som ska göra på pluggen direkt på den gammla kofångaren och ha den gammla som botten och sedan forma om utsidan på den? Så man slipper hålla på med nya fästen och sådant.

BMW 540 e34 (1994)
Denxor
3 juli 2008 · 217 Inlägg

Alka0512 skrev:
Hej, jag vet att detta är en gammal tråd. Men jag undrar om man inte bara kan göra som ska göra på pluggen direkt på den gammla kofångaren och ha den gammla som botten och sedan forma om utsidan på den? Så man slipper hålla på med nya fästen och sådant.

Jag läste igenom tråden och blev också intresserad av att göra om min frontspoiler. Men då har jag tänkt göra som Alka0512 använda min gamla spoiler och bara göra om formerna på den. Blir kanske mindre jobb?
Kan man då spruta byggskum direkt på frontspoilern och sedan plasta ,spackla och slipa men låta byggskummet vara kvar "innuti" spoilern eller det måste bort?

G O O G L E .com - Man's best friend.
engineaddict
3 juli 2008 · 1 060 Inlägg
uʍop ǝpısdn ǝdʎʇ uɐɔ ʎןןɐǝɹ noʎ ˙ǝnɹʇ sʇı ˙ןoן
mackanallerhed
4 januari 2012 · 3 Inlägg

Kollade nu på den här tråden, tänkte fråga hur många lager med glasfiber man ska lägga för bästa resultat?

Sydeken
6 januari 2012 · 750 Inlägg

mackanallerhed skrev:
Kollade nu på den här tråden, tänkte fråga hur många lager med glasfiber man ska lägga för bästa resultat?

Destu fler lager destu mer hållbarhet dock blir det tyngre, med sunt förnuft blir det rätt, du kan nog räkna med 5-7 lager.

« ʂpʟ ɗʏŋɑɱɪɕʂ, кейɯɔɔð, β2 ɑʊðɪɔ »
Dцьstэp
Saab 9-3 SE 2,0 t "midnightbAzz" (1998)
Batbyggare Kung
10 januari 2012 · 108 Inlägg

Jag har byggt många kjolar, kofångare mm till volvo bilar och jag brukar lägga 3 st 450g mattor, det blir me gelcoat 3-4mm, är det formen du undrar över så gör den dubbelt och förstärk upp den med lite skott och "pinnar" så den håller sig rak och stabil.

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang