Meaganeowner skrev:
Säkert någon som kan detta om 940 bättre än mig.
Men grundläggande är: På en kolv till motorn i en vanlig bil sitter längst upp på kolven åtminstone 2 kompressionsringar, som är till för att täta mellan kolv och cylindervägg. Under dessa sitter en s k oljeskrapring, som har till uppgift att skrapa ned olja från cylinderväggarna.. Om de övre ringarna inte tätar, så läcker det gaser och oförbrända drivmedelsrester förbi ned i vevhuset. Dessa tar sig lätt förbi oljeskrapringen. Man får s k vevhustryck.
behöver ö h taget innebära att oljenivån minskar, snarare ökar eller blir den samma. Detta främst p g a att oljan späds ut med drivmedelsrester o annat som läcker förbi kompressionsringarna.
Men kör ett enkelt komp-prov. Notera värdena. Pytsa i en tesked olja i varje cylinder, dra runt motorn några varv.
Gör nytt komp-prov. Om det nu skiljer markant mot tidigare - ja då är det rätt säkert fel på kompressionsringarna.
Slitna, gått av eller bränt/beckat fast i kolvringsspårena på kolven.
Sen är det som så att det alltid, även på en motor sominte gått så mycket, så läcker det alltid förbi något. Annars kulle det inte finnas vevhusventillation över huvud taget.
Riktigt tidiga båtmotorer hade från början så dålig passning mellan cylinder - kolv - kolvringar att det inte alla gånger gick att veva igång dessa. Inte ens då de var lite använda och inslitna.
På vissa fanns det då en liten kopp med kran. Man fyllde koppen med motorolja, öppnade kranen och oljan rann ned på kolven. Vevade runt motorn i sakta mak några varv. Så ställde man tändningen i läge "låg" (om det var en bensinare) snapsade motorn med lite bensin i insuget och vevade igång. Såg detta senast förra sommaren.