Bör dom här beläggen och bromsskivorna bytas?

denniswp
27 mars 2019 · 7 Inlägg

Hej!

Har en fundering om dessa bromsskivor bör bytas eller är de fortfarande i gott skick i och med att det finns en kant på ca 1.5mm längst ut?

http://www.bilddump.se/bilder/201903272 … 7.20.5.jpg

Och nästa fråga är om bromsbeläggen - i vilket skick är dessa?

http://www.bilddump.se/bilder/201903272 … 7.20.5.jpg

Tack på förhand

classexa
27 mars 2019 · 193 Inlägg

Behövs inte bytas enligt mig. Beläggen har mycket kvar att gå på. Skivorna ser okej ut

Brådhis * Voff voff *
27 mars 2019 · 10 280 Inlägg

Mät skivorna. Oftast är det inte många mm mellan ny och en längre godkänd. Har du 1,5 mm kant är det ju ~3 mm skiva borta, dvs du är sannolikt iaf ganska nära gränsen om du inte redan passerat den.

Av oken att döma är det kanske en lite rappare bil som körs därefter så att snåla in på bromsarna är nog ingen höjdaridé.

//Brådhis

EDIT: Det står på skivan vad minimum tjocklek är. Så läs av och mät så har du svaret.

EDIT2: Du kommer säkert få många svar att det minsann går att köra länge till på skivorna. Det gör det säkert, men dom tål inte alls lika mycket längre och det finns trots allt en anledning till att tillverkaren(!) anger ett minimimått.

Senast redigerat av Brådhis (27 mars 2019)

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
Undervattensfoto med min ROV (undervattensdrönare):
https://www.instagram.com/rov_sweden/
Volvo V70 D3 "Hemlig XIII" (2012)
Lockwood
27 mars 2019 · 394 Inlägg

Beläggen har, som det ser ut, ca 50% kvar av friktionsmaterialets ursprungliga tjocklek. Nu kan man inte slita ner beläggen till metallplattan för då tar skivorna skada, så man brukar byta senast när det är 1-2 mm kvar. Skivorna ser OK ut, slitkanten ser inte ut att vara stor. Men skivan kan ha varit svarvad tidigare, så det enda rätta är, som det redan sagts, att mäta tjockleken. Ofta så brukar tillverkarna anse att skivorna är utslitna när tjockleken är 1.5-2 mm mindre än nya, det brukar som det redan sagts stå på skivan vilken som är den minsta tillåtna tjockleken enligt tillverkaren. I regel (lite beroende på hur tjocka skivorna är, men i ditt fall tror jag de är minst 32mm tjocka som nya då det ser ut som 6-kolvs ok...) kan man svarva om skivorna när de nått denna minsta gräns enligt tillverkaren och fortsätta att slita ner de ytterligare 1-1.5mm, men sen är de slut. Man skall oxå kolla efter sprickor i skivorna, bilar med bättre prestanda brukar få mängder med "mikrosprickor" vilka syns tydligt när man tittar närmare. Detta är i regel OK, men det är korta sprickor "i olika riktningar o inte längre sammanhängande". En längre tydlig (minst 15 mm lång) spricka skulle jag inte föredra...

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang