Byta till LED eller Xenon S60 2001

Spexxarn
11 december 2020 · 89 Inlägg

Tjenis!

Är helt ny på det här så fiskar så mycket information som möjligt innan jag gör något drastiskt.
Min bil har för tillfället halogen i både hel- och halvljus och jag vill byta dessa, då det känns som att åka runt med två stearinljus.

Jag vet att det inte bara är att byta lampa, utan att du också måste skaffa motstånd/ballist.

Men hur är det med strålkastarna? Måste dessa bytas för att undvika att man totalbländar mötande fordon? Eller bländar man bara om man kör xenonljus i halogenstrålkastare och inte med LED?

Samt, vilken styrka rekommenderar ni? Både på halvljus respektive helljus.

Tacksam för svar!

PS, ramp är inte av intresse.

granadadr
11 december 2020 · 7 289 Inlägg

halvljus rekomenderar jag osram nightbraker halogen,, för om du har Öppna reflektorer,, då kommer konverterat blända JÄVLAR,, å du blir hatad wink i helljus är alltid 50w xenon en vinnare utom i uppstarttid,, men har du varma lampor är dem bäst smile kör det på mina bilar, ps har xenon std i halvljus wink  men på min pendlarbil kör jag osram nightbreaker,, klart bättre än orginal,, men inte som bra xenon så klart wink

Senast redigerat av granadadr (11 december 2020)

Ford Mondeo 2,2 "Brandbilen" (2010)
Ford Mondeo 2,2 Sport edition "Semesterbilen" (2010)
Ford Granada "COSWORTH" (1978)
zleepy Trucker
11 december 2020 · 1 392 Inlägg

Ska du xenonkitta halvljuset så se till att lamporna är av modellen H7R, och inte bara H7 för då kommer du blända som fan, R modellen har lite på lampan som täcker ljuset uppåt smile

https://images.esellerpro.com/2726/I/695/7/h7h7r.jpg

Senast redigerat av zleepy (11 december 2020)

Nothing but
Rock 'n' Roll :)
Lucif3r
12 december 2020 · 2 215 Inlägg

Oavsett hur du gör så är det inte tillåtet att ändra halvljusen, varesig till LED eller xenon.
Sen är det väl upp till var och en hurvida man följer det eller ej... Men ska du konvertera halvljusen så bör du göra det så noga som möjligt för att inte blända andra. T ex xenonlampor avsedda för just reflektorer(som dom ovan), ställa dom lite lägre än man ska, osv.

Xenon och LED kommer blända precis lika mycket i reflektorer(och båda lika olagliga), så där är det väl hugget som stucket vad man väljer.

Helljusen får du göra "va f-n du vill" med smile

Själv kör jag med 35W xenon i halvljusen, 55W xenon i helljusen och 35W xenon i dimljusen som är kopplade till helljusen. Det tycker jag och mina ögon lyser fullt tillräckligt här ute på landsbyggden. Jag har inte krockat med en älg eller rådjur än så länge iaf big_smile (dock stannat för X antal sådana...)
Jag har dock projektorer för halvljusen, vilket är lite bättre att xenonkonvertera än reflektorer(fortfarande lika olagligt dock). Bländningsrisken är tämligen minimal med rättställda projektorer, medans reflektorer är mer eller mindre garanterat att dom kommer blända.

Både Xenon och LED alstrar mindre värme än halogen mot glaset, det gör att på vintern KAN strålkastarna frysa med ett stopp för att skrapa av strålkastarna som följd. Jag har behövt göra det vid ett par tillfällen.

Brådhis * Voff voff *
12 december 2020 · 10 280 Inlägg

Om du byter till xenon eller LED finns det två vägar att gå på dessa. Antingen byter du till CAN-bus anpassade ballaster/LED-kit. Eller så kör du på vanliga och byter till en fräst/borrad shunt för halvljuset för att slippa lampvarningen på halvljuset.

Byter du till kompletta xenonstrålkastare för just S60 (och V70N) måste du byta till borrad/fräst shunt för att slippa lampvarningen.

(Jag tror jag har en fräst shunt liggande, skicka PM om du är intresserad)

EDIT: Du bör egentligen helst skaffa kompletta xenonstrålkastare, konverterat bländar alltid tyvärr...

Senast redigerat av Brådhis (12 december 2020)

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
Undervattensfoto med min ROV (undervattensdrönare):
https://www.instagram.com/rov_sweden/
Volvo V70 D3 "Hemlig XIII" (2012)
Spexxarn
13 december 2020 · 89 Inlägg

Tack alla för era väl utformade svar. Angående ljusbilden på halvljuset så misstänkte jag det. Så avvaktar med konverteringen just nu och köper nya strålkastare till våren istället när jag ska piffa upp bilen.

Har istället köpt mig en ledramp som får vägleda mig under dessa mörka tider! smile

Men återigen, tusen tack för svaren! Nu har man fått lite mer kött på benen angående detta ämne smile

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang