AWD Volvo

Bazzum
27 december 2005 · 47 Inlägg

Hej! Undrar om någon vill förklara volvos awd system för den gammla v70? har hört att den inte alltid driver på 4 hjul??? Själv har jag ingen anning, uppskattar en förklaring!

"Sic vis pacem, para bellum"
"Önskar du fred, rusta då till krig"
bjoetty Type R
27 december 2005 · 368 Inlägg

saxxat från volvocars.se

Elektroniskt styrd fyrhjulsdrift (AWD)
Det elektroniskt styrda Haldex® all-wheel-drive-systemet ger dig överlägsen väghållning och framkomlighet på alla typer av vägar. Drivkraften fördelas blixtsnabbt mellan fram- och bakhjul allt eftersom förhållandena växlar. Håller du jämn fart på raka och torra vägar, är bilen i princip framhjulsdriven för optimal stabilitet och bränsleekonomi. Vid till exempel kraftig acceleration eller hård kurvtagning fördelas omärkligt upp till 50 procent av drivkraften till bakhjulen inom bråkdelen av en sekund – allt beroende på vad som krävs för att behålla maximal körstabilitet. Och eftersom hjulparet med det bästa fästet alltid har den mesta drivkraften, blir bilen enastående stabil och säker att köra när det är halt.
AWD-systemets korta reaktionstid ger dig omedelbart drivning på de hjul som behövs för att du snabbt ska komma iväg och behålla kontrollen. Vid start från stillastående och i lägre hastigheter ser Volvos spinnregleringssystem TRACS till att det hjul som har bäst fäste får mest kraft.

Honda is the shit!
MrVain
27 december 2005 · 904 Inlägg

Haldex sitter inte i de första V70R...

De ska va gött å leva
Roosen
27 december 2005 · 27 Inlägg

Att tänka på dock med detta system är att om det är något däck som inte är lika hög profil på som på de andra tre så är det Stor risk att man rasar fördelningslådan,växellådan eller bakaxel efter en tids körning.

michael561 Rekondare
27 december 2005 · 289 Inlägg

De första t.ex. V70 XC har väl viskokoppling...de systemen är mycket känsliga för skillnader i däckens storlek m.m. och om det går illa så kan vinkelväxeln(mellan lådan och kardenen) gå sönder vilket ej är en billig historia...

BMW 530iA
Audi 100 2,0E
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang