Dör på tomgång och vill sen inte starta

MagnetcHaze
29 mars · 58 Inlägg

Tjena

Rullar ut entusiastbilen/veteranbilen, Mercury Cougar 1972, ur garaget för att låta den gå varm för första gången efter vinterdvalan. Startar upp med viss tvekan, ingen konstigt för en gammal förgasar v8 med mekanisk bränslepump. Lägger sig efter kanske 30 sek fint i tomgång men stannar plötsligt efter någon minut. Går att starta upp igen men dör inom några sekunder. Sen går bilen inte att starta.
Startmotorn drar runt och motorn tänder till för någon halvsekund. Provar med startgas direkt ner i förgasaren utan framgång. I förgasaren finns det bensin om man gläntar på spjället. Med andra ord verkar det vara något med tändningen. Kan tillägga att batteriet var nyladdat inför uppstarten. Rotorn är hel, och fördelar locket är i gott skick. Tändkablarna hela och intakta.  Provat med annan tändspole men startar fortfarande inte upp. Brytarlöst ignitor tändsystem är installerat.

Någon som har någon idé om var man skall börja felsöka? Tacksam för alla tips!

// Klas

Mercury Cougar "Puman" (1972)
Richard-R
30 mars · 290 Inlägg

hade samma med min "jänk" den drog tjuvluft ur förgasarfotspackningen, då den fick sig en spricka. kolla om packningen är hel

jaka54
30 mars · 4 401 Inlägg

Hej!
Och bensinen i tanken är fräsch?

Brådhis * Voff voff *
30 mars · 6 591 Inlägg

Blöta tändstift?
Gnista?

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
Volvo V70 2.4d "Hemlig XI" (2007)
MagnetcHaze
1 april · 58 Inlägg

Tack för tipsen!

Har hunnit kika lite mer, och det visar sig att motorn är sur. Stiften är fuktiga och luktar skarpt av bensin. Har köpt in nya stift och tittat på tändningen så den ger gnistor på alla stiften.

Så några bra tips på vad man gör nu mottages tacksamt...

Tänkte låta bilen stå utan stift några dagar så den får dunsta av sig lite. Sen köra den på startmotorn utan att bränslepumpen och tändningen är inkopplade så motorn får röra på sig lite och jobba ur bensinen. Har hört att man kan hälla i en liten skvätt motorolja rakt ner i cylindrarna för att förebygga att kompet inte tappas för mycket av all bensin i cylindrarna. Något som rekomenderas?

// Klas

Senast redigerat av MagnetcHaze (1 april )

Mercury Cougar "Puman" (1972)
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang