Volvo 940 laddar inte

hallstromborg
26 januari · 14 Inlägg

Hej, var ute och körde härom dagen å sen när jag skulle parkera så stängde jag av motorn men stereon å de va fortfarande på. Då plötsligt så börjar de rycka ifrån mätarhuset, sen när jag starta bilen igen så började varnings lamporna för handbromsen, bromshaveri, batteri och spolarvätskan lysa. Efter någon km så börjar instrument belysningen lysa mindre å mindre tills de sluta lysa helt. Sen började stereon hacka. Ställde bilen tills nån dag senare när jag skulle ut och åka och då var batteriet helt urladdat.
Tog ur instrumenthuset å då hade nån ledning på kretskortet brunnit av, bifogar bild på det!
Har provat att ladda batteriet men nåt suger ur de. Så bilen laddar alltså inte när man kör/startar den. Batteriet är bra och gjorde nån ful koppling eller hur man ska säga de på generatorn för att se om den laddade och de gjorde den. Ingen säkring har heller gått.
Har googlat runt lite för att kanske få något svar på vad felet är. Verkar vara flera som haft problemet me att den inte laddar och de har berott på glapp i instrument huset. Men är de någon som vet varför har de brunnit på kretskortet? Och går det att löda ihop? Och hur vet man om de är glapp i instrument huset?

Bilen är en Volvo 944 -1994, det är en a-traktor men är ingen så kallad ”epa el” där de hänger el kablar överallt.https://www1.garaget.org/gallery/images/244/243386/243386-19077d277b2bd2f1dbddf4eb6fa49c74.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/244/243386/243386-5f961874575679f788cb4e384f5e1422.jpg

hallstromborg
27 januari · 14 Inlägg

Köpte ett nytt instrument hus och kopplade in de, men direkt när jag slog på tändningen så brann den kretsen som är på bilden. Alltså precis samma krets brann av på båda instrument husen. Nån som har någon aning om vad felet är?

Utmarks-Loke
27 januari · 5 352 Inlägg

Den brända ledningsbanan går ju bland annat till en av varningslamporna, nummer 10, vad är det för varningslampa?

Lucif3r
28 januari · 1 860 Inlägg

Utmarks-Loke skrev:
Den brända ledningsbanan går ju bland annat till en av varningslamporna, nummer 10, vad är det för varningslampa?

Parkeringsbromsen.

Utmarks-Loke
28 januari · 5 352 Inlägg

Då kan man spekulera lite när man tittar på ett kopplingsschema. Den där ledningen skall ju enbart gå iväg till kontakten vid handbromsspaken och jordas via den när man drar handbromsen. Om den kabeln är skadad nu, och på något vis fått 12V på sig, så skulle ledningsbanan brinna, och kanske dioden också. Men det skulle också innebära att något annat gick sönder om man drog handbromsen.

Hybrid_ Forum- och sitemoderator
28 januari · 16 138 Inlägg

Tänds laddningslampan i startläge? Ingen fungerande laddningslampa=ingen laddning.

hallstromborg
1 februari · 14 Inlägg

https://www1.garaget.org/gallery/images/244/243386/243386-fc9bbb230d7bb0660765725761459f38.jpg
Den kontakten som går till bältespåminnaren har jag ryckt isär för att bältes påminnaren fick spelet i somras och blinka hela tiden. Har för mig att även handbroms lampan går till den kontakten som är isär dragen, så vissa lampor som handbromsen kan ju inte tändas när man står på tomgång och drar handbromsen. Men har för mig att alla varningslampor tänds när man sätter på tändningen.
När detta hände så började några varningslampor lysa konstant när motorn var igång, kan bifoga en bild på det.
Bilen har nu stått i ca 1 månad för att jag försökt hitta felet, bilen går att starta om man laddat batteriet men det är ju något som drar ström konstant eftersom den laddar ur efter bara 1 natt.
Har kopplat ur slutsteget och ledrampen för att se om det var någon utav dem som drog ström, men det var de inte. Har gjort rent och kollat jordpunkterna vid båda a-stolparna och vid båda sidor i motorutrymmet vid blinkers/parkerings lyktan och även jordpunkten ifrån batteri till kaross. Dem jordpunkterna vid lyktorna var väldigt ärgade men inget verkar ha förbättras ändå.
Nån som har förslag på vad jag kan kolla mer?

Senast redigerat av hallstromborg (1 februari )

Brådhis * Voff voff *
1 februari · 9 367 Inlägg

hallstromborg skrev:
Den kontakten som går till bältespåminnaren har jag ryckt isär för att bältes påminnaren fick spelet i somras och blinka hela tiden. Har för mig att även handbroms lampan går till den kontakten som är isär dragen, så vissa lampor som handbromsen kan ju inte tändas när man står på tomgång och drar handbromsen.

Nån som har förslag på vad jag kan kolla mer?

Där hade jag börjat iaf, för där finns en möjllighet att plus och minus möts...

The evening sun touched gently on the eyes of Lucy Jordan...
Volvo XC70 2.5T "Hemlig XII" (2003)
Volvo 480 Turbo "The only way is up" (1988)
hallstromborg
6 februari · 14 Inlägg

Har nu mätt ampere mellan minuspolen och minus kabeln samtidigt som jag tyckte säkringar för att se vilken säkring som drog ström. Det var säkring nmr 5 som drar tjuvström, den går till radio, klocka å dem flesta lampor inne i bilen. Har kört fast, vad kan jag göra nu?

Lucif3r
6 februari · 1 860 Inlägg

Ptja... Det är väl bara att gå vidare till förbrukarna av säkring 5...
Koppla ur stereon, blir det bättre?
Kontrollera att alla dörrkontakter fungerar, gör dom det?
Kontrollera "dem flesta lamporna" inne i bilen och se om någon lyser. Bagage(sedan), dörrar(sammankopplat med dörrkontakterna) och handsfack brukar ofta missas då dessa "inte syns".

hallstromborg
8 februari · 14 Inlägg

Har kopplat ur stereon och basarna, ledrampen och släppvagnskontakten för att kolla om de var något utav de som drog ström, men ingen skillnad. Kopplade ur innerbelysningen lampor en för en för å se om de blev nån skillnad, men inget där heller.
Dock så verkar inte varningslampan för vänster passagerar dörr funka då de inte gav något utslag när man öppna dörren och mätte ampere, kan vara så att nån kontakt till själva lampan lossnat innanför dörr sidan.
Har även dragit ur ecc reglage. Den AC knappen som sitter på reglage håller på och blinka hela tiden oavsett om man tryckt in den eller inte, den har blinkat hela tiden under den tiden jag haft bilen i ca 1 år.

hallstromborg
20 februari · 14 Inlägg

Lämna bilen te en som kan de där med bil el och han löste felet. Vad jag förstod så var de nån kortslutning i innerbelysningen, han lyckades lokalisera kortslutningen och klippte kablarna imellan kortslutningen och drog ny kabel förbi kortslutningen.
Vet att det är jätte dåligt förklarat men hängde inte riktigt med på vad han gjorde😅

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang