Lexus LS400 "UCF20" (1997)


1 945 visningar (1 idag)


Effekt / Vridmoment
? hk / ? Nm
Motor, växellåda och avgassystem
1UZ-FE
Sexbultade överfall smidd vev mm. Så inga problem att sätta ett glas vatten på motorn och varva 6000rpm utan större vibrationer.


Den enda bilmotorn som är FAA godkänd. Dvs att den klarar toleranser och kvalitetskrav för att användas som motorn till ett flygplan.
Effekt och prestanda (ingående)
Ej angivet.
Chassi
Orginal Lexus höj och sänkbar luftfjädring.
Fälgar, däck och bromsar
Orginal aluminium fyrkolvsok fram, tvåkolvsok bak.


16" Orginal Toyota Celsior (Lexus LS400 i Japan)
18" Orginal Lexus LS430 fälgar.
Interiör / Inredning
Orginal skinninredning med stötdämpare i stolarna,
Det mesta är elektriskt dvs stolar,ratt,nackstöd,bälteshöjare mm
Bilstereo och multimedia
Orginal Pioneer med cd-växlare i handsfacket.
Exteriör / Styling
Orginal.
Framtidsplaner
OEM
Övrigt
Arbetet startade redan 1983 och på typiskt japanskt vis forskades det kring varenda liten detalj, till exempel hur de amerikanska bilköparna levde och åkte bil. Man nöjde sig inte heller med att följa strömmen och göra en lyxbil ungefär som konkurrenternas utan utgick från att leda utvecklingen från dag ett. Det gigantiska lyxbilsprojektet ledde till slut fram till Lexus LS400, premiärvisad på Detroit-salongen 1989.

Den nya lyxbilen kanske inte såg så märkvärdig ut; det var en hal och diskret fyradörrars sedan utan någon särskild identitet som skulle konkurrera med det bästa från Tyskland – läs BMW 7-serie och Mercedes S-klass. Men under skalet var den nya bilen något helt annat än slätstruken och medelmåttig. Kvalitet och finish var på en enorm nivå; det handlade om lasersvetsad kaross, perfekt aerodynamik med helt slätt underrede och en dittills aldrig skådad ljudisoleringsteknik med t.ex. magnetiska stålflisor i torpedväggen som tydligen gjorde under för dämpningen av kupébullret.

När konkurrenterna köpte in exemplar och slaktade den nya Lexusen måste de ha blivit skräckslagna och åtminstone Volvo erkände att de aldrig skulle kunna bygga en dylik bil. Konkurrentvagnar som Mercedes S-klass, BMW 7-serie och Jaguar XJ förvandlades till antikviteter över en natt. Ingen hade någonsin sett sådan byggfinish och perfektion och LS400 var den absolut tystaste bil som någonsin hade byggts, en egenskap som gällde ända upp i toppfart. Mekaniken var helt ny med en modern aluminium-V8 på fyra liter, fyra kamaxlar och 32 ventiler som erbjöd en totalt vibrationsfri gång och som kanske till och med överträffade BMW:s tolva i den fantastiska 750i.

Givetvis sprang framför allt amerikanerna benen av sig för att köpa LS400 och Lexus blev omedelbart ett etablerat lyxbilsmärke som snabbt kom att bli världens mest sålda. Toyotas konstgjorda imageskapande var dock inget nytt. Man hade förstås inspirerats av Honda som skapade Acura 1986 och där Toyota följde efter med Lexus gjorde Nissan det med sitt Infiniti. Alla tre lever kvar än idag och drar in stora vinster till sina tillverkare där USA alltjämt är den i särklass största marknaden.
Ägarförhållande
Bilen införskaffades 2015
Skapad
16 augusti 2015
Uppdaterad
4 december 2015
T-Axelssons andra bilar
Senast inloggade besökarna