Svensk bilprovning skrev:
Hej
Man kan montera en motor som har 20% mer effekt och 10% mer vridmoment än den ursprungliga motorn. Ökningar utöver det skall intygas av tillverkare/svensk generalagent.
Men om man gör så omfattande ombyggnationer så att fordonet klassificeras som ombyggt fordon kan man godta en högre effekt och vridmomentsökning om detta motiveras tex. genom montering av bättre bromsar och fjädring och fordonet fortfarande bedöms som trafiksäkert. Dock accepteras ej högre effekt/vikt förhållande än 15 kW/ 100 kgtjänstevikt. För att få klassificeringen ?ombyggt fordon? krävs följande:
Serietillverkat fordon som tidigare har tagits i bruk och med utgångspunkt från den ursprungliga stommen och karosseriet ändrats av enskild person för eget bruk i sådan omfattning att tidigare egenskaper eller prestanda i större grad förändrats.
Ursprungsfordonets grundkonstruktion skall utan svårighet kunna igenkännas trots de utförda ändringarna.
Följande större ombyggnader omfattas var för sig av definitionen.
1. fram- och bakaxel med hjulupphängning utbytts eller
2. större del av stomme eller karosseri utbytts eller ändrats.
Följande ombyggnader omfattas av definitionen först i kombination med ytterligare definierad ombyggnad.
1.styrinrättning med rattaxel utbytts,
2. motor med kraftöverföring utbytts eller
3. bromssystem utbytts.
Bilen du beskriver omfattas av ett avgascertifikat och skall även efter motorbyte omfattas av ett sådant. Utsläpp vid tomgång m.m. får inte överskrida de gränsvärden som gäller för bilens årsmodell. Intyg om överensstämmelse med avgascertifierad fordonstyp/motorfamilj skall intygas av en auktoriserad märkesverkstad med god kännedom om fordonets motor och kringutrustning.