ChriZtoffers garage: Saab 9-3SS -03 {Alpine/DigitalDesigns} projekt med mer...

Projektet startade för 4år sedan med en enklare uppgradering av ljudsystemet men allteftersom kraven och erfarenheten ökade så har även nivån på ljudsystemet ökat. Även vissa utseendemässiga förändringar har skett både in och utvändigt samt en liten ökning av prestandan.
  • 185 Följare
  • 701 533 Visningar
  • Projektet avslutat 9 september 2014
ChriZtoffer GAS democar 2018!
6 april 2009 · 8 744 Inlägg

Aaaaaaalm skrev:
Riktigt snyggt byggt big_smile
Fortsätt så big_smile

Tack så mycket. smile Det ska jag göra, för bättre ska det bli!

Jimmu skrev:
Blev hur snyggt som helst med dioderna över reg.skylten, ska byta till dessa jag med, härmapa wink
Ska du driva allt utom centern med slutsteget? Enbart centern med AMP1:an?

Tackar, gör så du, kommer passa kalas på din bil med nya lacken. smile

Centern ska inte heller drivas av AMP1an, ska köra ett separat steg till den för att få den att fungera som en riktig center. Tyvärr så gick det steget sönder som jag tänkte använda där men jag ska försöka få fart på det igen.


MVH// Christoffer

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Supra_robin
6 april 2009 · 4 663 Inlägg

så satans snyggt med dioderna big_smile

ChriZtoffer GAS democar 2018!
9 april 2009 · 8 744 Inlägg

Tackar. smile Nu kommer en updatering här igen eftersom jag som planerat är klar med lådan. smile Får inte riktigt till det tryck som jag vill ha i bilen (än) men mer än så här kan man nog inte begära av en 10"are. Högt spelar den då!

Update 12!

Så här blev det inuti. Hade ett paket taggmatta över så jag klädde insidan med det, tror dock att jag ska riva bort det igen men vi får se. Stabiliseringsstaget blev av någon anledning snett, som tur är så fyller det ändå sin funktion.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/616304_cttual.jpg

Med basen i och tyget på plats. Det blev en del skarvar men det kan jag leva med, framsidan kommer ändå inte att synas med lådan på plats i bilen så. Klädde mest där för att tyget fans och så ser det bättre ut när lådan inte är i bilen. wink
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/616317_8qamb0.jpg

Det som kommer att synas utåt/bakåt. Fick en idé om att brodera in JBL loggan men då hade lådan inte blivit klar än på ett tag. Kanske gör om sen och gör det då. Tror dock att jag bygger en ny låda snart igen, kul att bygga. ^^,
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/616320_s5se8u.jpg

På plats i skuffen. Av någon konstig anledning så ser det ut som att mattan på lådan är mycket mörkare än den i skuffen, men så är inte fallet i verkligheten. Smälter in riktigt bra faktist. Satte en bit kardborre i framkant på lådan också så nu sitter den fast! Får lov att fälla fram sätet för att kunna ta lös lådan, så den kommer förhoppningsvis inte röra på sig även om man kör lite aktivt.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/616315_u8uxlg.jpg

Om man vill och behöver så går det fortfarande att lasta in långa saker i bilen utan att ta ur lådan. Tror dock inte att jag kommer behöva göra det nu, men man vet aldrig. Praktiskt till vintern iaf när man ska åka snowboard.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/616309_pi87oy.jpg

Mycke kablar blir det. Inte helt färdigkopplat än dock, det blir först när jag får hem nya fram och baksystemet. Väldigt smidigt med bulletkontakterna till lådan, snabbt och enkelt att ta lös.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/616313_ttc4ov.jpg

Satte tillbaka kåpan runt växelspaken också. Tråkigt att ha ett stort hål att tappa ner saker i när man ska åka på långfärd. Inte helt klar med kåpan än så den åker bort igen i helgen, måste försöka komma överens med färgen som inte alls ville lika som jag ville.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/616331_o194nk.jpg

Min pip-pippi (den piper när man skakar den) på plats och redo för morgondagens resa. Klockan 07.30 bär det av med full bil ner till Jönköping. smile
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/616333_ypgqgo.jpg

Det var allt för mig för den här gången. Får se vad man kommer över för något kul nere på mässan, en sänkningssats och lite dioder vore skoj. Om det inte blir nånting alls där så blir det istället en beställning på nytt framsystem samt baksystem.


MVH// Christoffer

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Supra_robin
9 april 2009 · 4 663 Inlägg

nice ser bra ut big_smile  hoppas du hittar något kul på elmia

ChriZtoffer GAS democar 2018!
12 april 2009 · 8 744 Inlägg

Tackar. smile Jodå kul saker fanns det gott om, billigt var det också! Men med tunn plånbok så blev det inte så värst mycket handlat ändå. Men det var helt klart värt att sitta i bilen 4 timmar för att få se allt där, blev helt lyrisk! Helt lagom med folk nu också (för 2 år sedan var jag ner på lördagen, aldrig igen). Så till er som inte varit ner än, åk dit!!

Några av dom bästa minnena/upplevelserna från mässan är nog:

* Att få träffa och prata med Paul samt att få beskåda hela 8ball på nära håll. Kändes riktigt mäktigt att få sitta i General Lee som man bara sett på bild hittills. Så grym finish på allt! Tråkigt dock med allt damm från ombyggnationen av Elmia samt att dom inte kunde demonstrera ljudet pga ingen ström.

* Gratisglassen från Speedparts, den satt inte fel i sommarvärmen!

* Att äntligen få se och höra (läs känna) ljudet i Evilaudios Jetta, riktigt tufft bygge! Rätt frän kontrast mot alla stora skåpbilar fullproppade med basar som stod lite här och var för nåt år sedan.

* Att äntligen kunna få lyssna på mitt kommande framsystem (JBL P6563c), blir helt klart ett sånt! (Det satt i BRLs gröna Polo för dom som undrar). Spelade på rätt bra vad jag kunde höra där, och priset i Sverige verkar inte bli så blodigt heller.

* Ellemarks Audi TTs, helt klart mässans fränaste lack!

* Resan dit och hem, med 4 pers i bilen samt en tung baslåda i skuffen och en tung gasfot så snittade vi ändå 0,65L/mil. Trodde att jag skulle vara trött och sliten när vi kom fram men det var inga som helst problem. Skönt med kul resesällskap också, fick även testa ljudet "på riktigt" då det poppades på friskt.

* Att man faktist kunde prata med varandra i A-hallen, mina tidigare erfarenhter är snarare att allt där inne skrammlar och huvudvärken kommer som ett brev på posten om man inte har ätit och druckit ordentligt under dagen.

Men nog om Elmia nu (även om det var grymt kul, och faktist på sätt och vis ingår i mitt projekt). Efter att ha sett alla fräna byggen där så blev jag väldigt sugen på ett par JBL P1222 och ett JBL GTO7001E vilket hade gått lös på 3600kr (ord. pris 8094kr!). Vore skoj med en bandpasslåda där porten går genom skidluckan och ett lite snyggare/smidigare bygge i skuffen. Saknar lite tryck som det är nu å så. Men jag tog mitt förnuft till fånga, framsystemet har ju problem redan som det är nu med en 10" bas, får se hur det blir sen när man byggt om lite.

Men tillbaks till projektet då.

Update 13!

På grund av det ekonomiska läget så fick det bli lite mindre shopping än jag skulle vilja, hade inte direkt planerat något inköp men när man väl är på plats så blir det lätt så. Och jag ångrar det inte. Saker som jag fick med mig hem från mässan då (förutom alla intryck och upplevelser) är: ett baksystem (JBL GTO527), silvervision blinkerslampor samt ett fint nyckelband från BRL. ^^,
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/619121_cczmjy.jpg

Eftersom hålen i hatthyllan är gjorda för 6x9or (försäljaren tyckte att jag skulle köpa 6x9or, men jag gillar dels inte ljudet i såna högtalare och sen så käns det överdrivet då dom bara kommer att spela ner till 120Hz, han påstod förresten att ett framsystem inte kan spela bas...) så fick jag lov att göra bafflar. 12mm MDF får duga till 5,25orna. Baffelarna är skruvade i hatthyllan från undersidan i befintliga hål.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/619117_30s4xo.jpg

Bafflarna är väl kanske inte dom snyggaste men inget som kommer synas ändå så. Håller då fast högtalarna iaf så dom kan göra sitt jobb bra. Hålet brevid ska täckas för sen när alla kablar är färdigdragna. Gallret går precis på och diskanten går att vrida till valfri position samt ställa nivån på (0/+3dB).
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/619119_qq6751.jpg

Förutom baksystemet så köpte jag ju även ett par nya blinkerslampor ala silvervision. Klarglaslycktor med orangea lampor i är inte vidare snyggt och jag har stört mig på det ända sen jag köpte bilen.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/619123_s7cj3q.jpg

Med nya lamporna på plats så vart det genast mycket finare! Nu är det bara ett par dioder till sidoblinkersarna samt en ny diodslinga till höger framlyckta som fattas. Och så xenon till dimljus samt helljus då.
https://www1.garaget.org/gallery/archive/66688/619777_hlhuxs.jpg


Jag hade gärna köpt mer roliga saker (sänkfjädrar, nya fälgar, vingar/kjolar, mer ljud osv) men men, får ta det sen. smile Vad som kommer hända nu är att kåpan runt växelspaken ska lackas om (utan spottande färg den här gången, tack), bromsoken ska få sig lite ny färg och bilen ska förhoppningsvis snart få sig en vaxning. Vill vänta tills det dammar lite mindre dock. Men nu ska jag sätta mig i bilen och njuta av lite musik.


MVH// Christoffer

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
alain www.bimmerpower.org
12 april 2009 · 3 995 Inlägg

Mycket snygg gjort projekt och trevligt att läsa genom det du gjorde och finna bilder där man kan följa lätt det du gör!.

varje beröring av bromspedalen är första tecken av rädsla!!!
För BMW entusiaster www.bimmerpower.org
BMW X5 4.4i (2006)
BMW 530i (2003)
_DamnIt R1 driver!
13 april 2009 · 5 128 Inlägg

Elmia va verkligen en upplevelse i år! Vi hade iaf 2 gemensamma mål med mässan då ju, jettan och 8 ball. Synd dock att man inte hade pengar till att köpa alla dom där roliga sakerna man hittade! sad

ChriZtoffer GAS democar 2018!
13 april 2009 · 8 744 Inlägg

alain skrev:
Mycket snygg gjort projekt och trevligt att läsa genom det du gjorde och finna bilder där man kan följa lätt det du gör!.

Tack så mycket. smile Ja jag försöker göra det hela så detaljerat som möjligt.

_DamnIt skrev:
Elmia va verkligen en upplevelse i år! Vi hade iaf 2 gemensamma mål med mässan då ju, jettan och 8 ball. Synd dock att man inte hade pengar till att köpa alla dom där roliga sakerna man hittade! sad

Ja det var riktigt skoj! big_smile Men ja som sagt, lite mer pengar att handla roliga saker för hade ju inte skadat.

Men tur var det nog ändå att man inte hade det, för nu har nya ideér börjat ploppa upp i mitt huvud. Eftersom det var väldigt kul att bygga baslådan (jag gillar utmaningar) och jag inte är riktigt nöjd med trycket från en 10", så har jag nu bestämt mig för att det blir en ny roligare låda. smile

Tanken som den är nu är att det blir en till P1022 bas, dom två kommer då att byggas in i en bandpasslåda med porten genom skidluckan och basarna synliga genom plexiglas bakåt. Nytt steg kommer också att köpas till basarna, troligtvis ett JBL GTO1201.1 (1114Wrms @ 2Ohm). Mitt nuvarande (GTO755.6) kommer att få driva fram + baksystem då och båda stegen kommer att monteras på lådan, synliga bakifrån. smile


MVH// Christoffer

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Ekman_
13 april 2009 · 1 Inlägg

Tja

Jag tänkte vara lite härmapa och lacka listen som du gjort. Måste bara fråga, hur fick du loss knappen och listen vid handskfacket? Listen vill inte släppa vid knappen för mig:S

MVH Patrik

Saab 9-3 "Linearplus Sport" (2004)
ChriZtoffer GAS democar 2018!
13 april 2009 · 8 744 Inlägg

Aha okej, ja ni börjar bli en hel drös som gör den modden nu, det tyder ju på att det var en bra grej iaf. Snart får man väl hitta på nåt annat som alla kan apa efter. tongue

Anledningen till att du inte får lös den vid knappen är helt enkelt att den sitter fastskruvad där. smile Listen är nämligen en del av själva öppningsmekanismen. För att få lös den så måste du till att börja med ta lös handskfacket, vilket sitter med 5 skruv (2st på undersidan, 2st som du ser när du öppnar och 1 i mitten). Sen så får du lägga dig på rygg på stolen eller klämma dig in framför för att komma åt att se och skruva lös den sista skruven, nämligen den som sitter rakt bakom knappen till handskfacket. Sen så är det bara att dra lös listen och måla på! smile


MVH// Christoffer

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Lonefox Bad music kills good sound
19 april 2009 · 7 241 Inlägg

Ang. din baslåda.....

Har du räknat på volymen i den yttre delen plus öppningen?
För du har nämligen byggt en serieventilerad bandpasslåda så som du har den nu. (En portad del som spelar in i en portad del)
Jag bara undrar....
Om du inte har räknat på det, kan du lägga upp volymen på de olika kamrarna och portarna area o längder?

Audison Audioquest Autoleads E.A.D Focal Nakamichi Odyssey STP
ChriZtoffer GAS democar 2018!
19 april 2009 · 8 744 Inlägg

Jag har faktist inte räknat så mycket alls på den lådan, det är Batterinörden som har hjälpt mig med det. smile Volymen ska vara ca 30L (+ någon liter som det är nu tror jag, ska mäta upp den i morgon samt riva ur dämpullen och fylla igen lite av lådan). Porten ligger på 92cm2 och 40cm längd. Egentligen skulle porten vara 100cm2 och 51,5cm lång men pga lite missberäkning när den gjordes så fick längden ändras.

Vet att det blir lite fel med den yttre kammaren, men eftersom jag ville ha en portad låda och basen spelandes genom skidluckan så fick det blir så här. Spelar klart över förväntan ändå! Skulle bara vilja ha den att spela lite längre upp i registret, typ till 55Hz. Men nästa låda ska blir bättre, och jag hoppas att jag kan bygga den snart för det var kul! smile

Senast redigerat av ChriZtoffer (19 april 2009)

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Tinoz 10 sec före dig...
19 april 2009 · 540 Inlägg

Du vet väl att dioderna kommer att stå och blinka när du stänger och låser bilen. har en polare som ville göra samma på sin bil.

Lonefox Bad music kills good sound
19 april 2009 · 7 241 Inlägg

ChriZtoffer skrev:
Jag har faktist inte räknat så mycket alls på den lådan, det är Batterinörden som har hjälpt mig med det. smile Volymen ska vara ca 30L (+ någon liter som det är nu tror jag, ska mäta upp den i morgon samt riva ur dämpullen och fylla igen lite av lådan). Porten ligger på 92cm2 och 40cm längd. Egentligen skulle porten vara 100cm2 och 51,5cm lång men pga lite missberäkning när den gjordes så fick längden ändras.

Nästa låda ska blir bättre, och jag hoppas att jag kan bygga den snart för det var kul! smile

Inre volymen och porten ja roll
Utrymmet du har där man ser basen utgör en viss volym med, likaså utgör hålet vid skidluckan en port....
Så i praktiken har du byggt en serieventilerad baslåda....som jag sade i inlägget ovan wink
Mkt därför jag vill veta volym o are även där. Skulle vara roligt o se vad du har åstakommit big_smile

Audison Audioquest Autoleads E.A.D Focal Nakamichi Odyssey STP
ChriZtoffer GAS democar 2018!
19 april 2009 · 8 744 Inlägg

Jo vet, men serieventilerad, bandpass kan man väl också kalla den för? Det jag vet är att skidluckan är 455cm2 stor. Volymen på den yttre kammaren vet jag inte just nu men kan ta reda på det i morgon när jag ändå ska mäta volymen på den inre. Gissningsvis så är den yttre ca 10L.

Det jag vet är att lådan spelar på grymt bra vid 35-40Hz! Men den spelar från 25-45Hz.

Senast redigerat av ChriZtoffer (19 april 2009)

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Drönirettab
19 april 2009 · 21 761 Inlägg

Har du alltså byggt den nya lådan, dvs med 2 st basar?

ChriZtoffer GAS democar 2018!
19 april 2009 · 8 744 Inlägg

Nix inte än, men det är på gång. smile Måste bara få in lite pengar så att jag kan beställa en till bas samt ett steg, och så måste jag mäta lite mera och räkna ut hur stora skivbitar jag behöver. Den jag kör med nu är den portade som du räknade ut åt mig för ett tag sedan (som syns på bild lite längre upp). Den nya (bandpass) kommer bli något tunnare (om jag nu inte har räknat/tänkt helt fel) och täcka hela bredden på bagaget.

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Lonefox Bad music kills good sound
19 april 2009 · 7 241 Inlägg

ChriZtoffer skrev:
Jo vet, men serieventilerad, bandpass kan man väl också kalla den för? Det jag vet är att skidluckan är 455cm2 stor. Volymen på den yttre kammaren vet jag inte just nu men kan ta reda på det i morgon när jag ändå ska mäta volymen på den inre. Gissningsvis så är den yttre ca 10L.

Det jag vet är att lådan spelar på grymt bra vid 35-40Hz! Men den spelar från 25-45Hz.

Kolla det smile Även längden erhm tjockleken på baffeln vid skidluckan smile

Drönirettab skrev:
Har du alltså byggt den nya lådan, dvs med 2 st basar?

Jag syftar på lådan man ser i tråden...... wink

Audison Audioquest Autoleads E.A.D Focal Nakamichi Odyssey STP
ChriZtoffer GAS democar 2018!
19 april 2009 · 8 744 Inlägg

Tjockleken på trä + plast vid skidluckan är 44,4mm (portlängden alltså), enbart träet är 19mm. smile

Saab 9-3SC {SQ-edition}
Ny bil och nytt projekt, nu börjar allvaret!
Drönirettab
19 april 2009 · 21 761 Inlägg

ChriZtoffer skrev:
Nix inte än, men det är på gång. smile

Aha, jag hann bli lite nervös när du skrev att du ville att den skulle spela högre upp i registret. Tänkte att uträkningen hade blivit konstig. smile

Lonefox skrev:
Jag syftar på lådan man ser i tråden...... wink

Jag gissade på det till slut, men det tog ett tag. wink

Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang