LazerHawke skrev:
om vissa har haft ett å samma batteri hela tiden varför sägs det då vara en viss livslängd på dessa batterier??

Livslängden beror på många saker. Först och främst beror det på hur bra batteriet är från fabriken, det kan ju vara ett måndagsexemplar tex. Sedan, om nu batteriet är ett bra exemplar, så handlar det om hur mycket stryk batteriet får. Hög värme, tex från ett grenrör, gör att det slits fortare inuti batteriet. Därför bör man sätta en skyddsplåt om batteriet sitter väldigt nära grenröret eller liknande.
En annan sak är hur mycket batteriet dras ur, exempelvis när man har en stereoanläggning eller om man glömmer lyset på. Ett vanligt startbatteri tål normalt sett inte att djupurladdas så många gånger innan det pajjar, ofta pga kortslutning eller sulfatering i cellerna. Med djupurladdning brukar menas att det dras ur till mer än 50-60%, en 100% urladdning innebär att polspänningen har sjunkit till ca 10,5V och då är det helt urladdat.
Startbatteriet kanske klarar runt 15-20 sådana urladdningar innan det pajjar men det kan också gå sönder betydligt fortare. Ett djupcyklingsbatteri, tex Odyssey och Optima YellowTop(finns flera andra märken), klarar sådana saker bättre och passar därför bättre när ett batteri kommer att dras ur en hel del utan att kunna få laddning.
Generatorladdningen är viktig för batteriets livslängd, rätt laddspänning är ett måste för att batteriet inte ska sulfateras och tappa kapacitet. För att batteriet ska kunna ha en teoretisk chans att bli fulladdat så behövs ca 14,4V eller mer i laddspänning, det är få äldre bilar som har sådan spänning. Nyare bilar har nog så hög eller kanske lite högre, men äldre bilar kan ha runt 14V eller även någon tiondel lägre.
Det gör att batteriet aldrig blir helt fulladdat utan det kommer upp i gissningsvis 80-90%, men även på en bil med rätt laddspänning så är det inte säkert att batteriet håller 95-100% laddning ändå. Det har flera orsaker, bla att man kör korta körningar och att eftersom man kör motorn i olika varvtal så ger generatorn ut olika hög spänning om den belastas mycket vilket den kan göra om man har diverse strömförbrukare påslagna.
Även om batteriet kallas för underhållsfritt så kan batterisyran försvinna allt eftersom och då måste man fylla på med destillerat vatten, om det blir så lite syra att plattorna i cellen sticker ovanför syran så tar batteriet mycket stryk. Den del av plattorna som sticker ovanför syran "dör" ganska snabbt och då tappar batteriet en del kapacitet, dessutom brukar det bli kortslutning i batteriet rätt snabbt efter en sådan sak också.
Några enkela tips för att öka chansen att batteriet ska hålla är att undvika urladdningar ner till mer än 50%, att kolla syranivån+laddstatus och att eventuellt underhållsladda batteriet över en natt vid behov.