caromania Forummoderator Stockholm

Blogg

När helvetet kom till byn 19 maj, 10:52

Eureka! Hela panelen ur och värmepaketet ligger i garaget och väntar på att lagas. Eller om det blir ett begagnat. Beror lite på hur många pengar som ska byta händer.
Kupén har under tiden fått ett par extra mattor bitumen och en del små förändringar i eldragningen för att underlätta med vissa finesser. En grundlig koll av alla lampor och dioder får det också bli. Nu får vi bara hoppas skiten går att sätta ihop igen.

https://www1.garaget.org/gallery/images/63/62494/62494-dbd9bf352123a4ce35bbb4a229be60b7.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/63/62494/62494-9fcddad53990dade4ee4bf752a78639d.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/63/62494/62494-b17ab2258b663c167d7906ccdf222d4b.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/63/62494/62494-82bbf80e3fa6e8a3a1f9861a64ce06b9.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/63/62494/62494-df4c0afedfd55fa96b68ef09bcd97bd2.jpgEtt helvetes jobb 14 maj, 19:31

Så slutligen hände det. Min Rover Eight Twenty Vitesse Coupe råkade ut för ett rejält nederlag. Det var häromveckan som plötsligt värmepaketet bestämde sig för att säga upp sig och det med besked. 3liter glykol behagade fylla bilen vilket gjorde att leendet försvann.

Steg 1 var att koppla bort värmesystemet. Inget större problem, bara en U-slang mellan de två in- och utgående rören från vattenkanalen.

Steg 2 var att riva ur all inredning ner till golvet, torka och tvätta. I det skedet bestämde jag mig för att addera på bitumenmattorna på golvet och där det var naken plåt. Detta är ett synnerligen givande arbete då ljudvolym påverkas märkbart under körning.

Nu befinner jag mig i steg 3. Helvetets steg. Att riva ur instrumentpanelen. Tack vare kloka råd via mer kunniga människor än mig själv så utförs nu uppgiften som väntas ta ganska lång tid pga ryggskada, arbete och allt annat jävla elände man ska företa sig på de minuter per dygn som de andra i familjen kallar ”Fritid”.

Men trägen vinner. Snart ska jag ut o rulla igen. Med en tystare bil och med ett tätt värmepaket. Däremot lär jag ju ha en näve bult och skruv över som jag aldrig förstod var de kom ifrån...Kamkedjan som rasslade 22 december 2018, 19:00

Hujedamig.
Jag minns tillbaka till 2007 då jag köpte den mest pålitliga bil jag tror går att äga. En Honda Accord Tourer med 6-7000mil på mätaren. Eftersom syftet var familjebil så sköttes den delvis om. Dvs den tvättades på våren, fick ny olja, lite kärlek. Sedan till hösten fick den en ny tvätt.

Åren gick och den årliga servicen inklusive säsongstvätten började tummas på. För ett par år sedan började något rassla under uppstartsögonblicket. Undertecknad kände en viss ånger över att oljebytena kanske inte hade varit så frekventa som de borde.

Ett besök hos Honda avlades och med skam i blicken rådfrågade jag mekanikern huruvida det fanns en risk att min kamkedja fått sona för mina brott.

Han tittade på mig med stora ögon och sa:
-Det är en Honda. Du har nog inga problem med din kamkedja.
Jag replikerade med sanningen att det kanske hade varit både 2-3000mil sedan oljan byttes. Mannen bakom disken såg inte speciellt oroad ut utan menade att det nog var lugnt.

Honda fick in bilen, för översyn. Parallellt undersökte jag hur fonderna gick och hur mycket kontanta medel jag kunde dra fram för att lösa detta. Efter en timme ringdes jag upp. Det hela visade sig vara en värmesköld som satt ovanför katalysatorn. Fästena hade rostat sönder och plåten skramlade när bilen startade och riste till.

När jag hämtade bilen betalade jag ingenting. Bilen var tvättad och även städad på insidan. Och den går ungefär lika bra nu som då, 4-5 år senare.

Konstigt det där. Kvalitet. Så lätt för vissa, så svårt för andra.Min nya leksaksbil 28 september 2018, 15:57

Ja egentligen var det ett ytterst dumt beslut när jag kom på att jag skulle skaffa mig ett renoveringsobjekt i form av en Rover 827 Vitesse mk 1. Men samtidigt inte. Bilmodellen är extremt ovanlig med kanske 10 kvar i världen med manuell låda. Max! Min saknar dessutom katalysator vilket gör det hela ännu roligare - och ovanligare.

Planen är att försöka få liv i bilen genom att få bort en del rost, måla upp lite ytor och sedan få alla funktioner att fungera hyfsat.

Så vad är då en Rover 827 Vitesse? Jo, Rover 800 föddes i mitten av 80talet i en gemensam form med Honda Legend. 1988 Satte man i en något större motor, en sexa på 2,7 liter och 177hk. Detta gjorde bilen relativt snabb. De flesta såldes med automatlåda som tyvärr drog ner spänsten rejält. Sedan när katalysatorn kom 1989-90 så snoddes ytterligare 10 hästar vilket i kombination med den sega automatlådan gjorde bilen ännu lite trögare.

Nu var gemene Rover- eller Honda Legendköpare säkert redan nöjd med 169 hästkrafter, 0-100 på sisådär 9 sekunder och en toppfart på 215-220km/h. Detta var inte fy skam 1989, utan ganska bra prestanda i nivå med konkurrenterna från Europa.

Vitessemodellen var exakt likadan som lyxversionen SLi, förutom ett styvare och sänkt chassi. Utrustningen var densamma. Allt elektriskt, Aircondition, färddator med momentanförbrukning, sträcka etc etc. Bilarna fram till 1988 hade till och med elektriskt inställbart baksäte, i skinn såklart även om det var tillval.

Min bil är lite enklare utrustad. Recarostolar i tyg - dock elektriskt inställbara - och manuell låda. Dessutom är den såld i Spanien och tack vare att den togs in som flyttgods av första ägaren, en svensk, så har den dispens för att den saknar katalysator.

Nu kommer det fina i kråksången. Jag gillar siffror och "speed". Rover menade att de 177hk är lågt räknade. Kompressionen var högre i non-cat-bilarna och med mer oktan så skrevs det om upp till ca190hk. Så var bilen snabb då? Ja, det var den. De officiella siffrorna säger inte så mycket då det endast testats modeller med automatlåda eller de med katalysator: 0-100 på 7,7s eller 8,4s och toppfart 216- 224km/h går att hitta, men detta kan man fundera över då en spännande historia som involverade den engelska polisen finns:

1988, engelska polisen har köpt in nya Rover 827 till flottan. Manuella bilar utan katalysator. Under en patrullering så uppstår en biljakt. En Audi Quattro kör igenom ett samhälle i mycket hög fart. Den engelska polisbilen hänger på. Tillsammans passerar dessa en annan kontroll där deras hastighet mäts och den fyrkantiga, fyrdörrars familjebilen från Rover klockas i verkliga 239km/h! 1988 var detta mycket respektfulla siffror och när bilen kom jämfördes prestandan av journalister med den i BMW M5. Siffrorna står sig ganska bra än idag och alla vi som körde bil på 80-talet vet hur otroligt mycket som hänt på prestandafronten.

Min bil såldes som sagt i Spanien och priset var 4.5 miljoner pesetas. Ägaren flyttade hem till Sverige igen efter ett antal år och där fortsatte bilen i olika ägares händer att rulla fram till 2012. Nu har tidens tand gnagt med väder och vind vilket gett ett tråkigt resultat, men min förhoppning är att jag ska orka få liv i denna mycket ovanliga pjäs. Jag ger mig tusan på att den kommer chockera en hel del smågrabbar i Audis och BMWs som inte riktigt fattar vad det är.Ja varför inte? 23 september 2018, 09:08

Idag blir jag med bil igen. Exakt denna modell, fast en svart. Och med ratten på fel sida vilket trots allt är ganska praktiskt. Ska bli kul att skaka liv i den, det var en snabb jävel 1989.

https://www.youtube.com/watch?v=GeIfgNUDG1kSommardäck på 4 april 2018, 11:13

Den eviga vintern verkar äntligen släppa sitt tag och i helgen fick så min nyinförskaffade leksak smaka på sportfälgarna. Tänk hur mycket ett par fälgar förändrar utseendet på en bil. Att sedan polermaskinen fick ta hand om de blekta dörrarna på ena sidan och framflyglarna gjorde ju inte saken sämre. Egentligen gillar jag inte röda bilar men en Rover 820 med sportfälgar och i Flame Red är tamejfan Sex On Wheels. Bra väghållning har den också. Makalöst bra faktiskt. Fem tusen spänn. Sanslöst.Om detta är Premium så vill jag inte ha det 15 februari 2018, 22:57

Provkörning: Mercedes R320CDI.
Ganska skönt klipp för att vara så stor, men jisses vilken dålig komfort. Och plastigt. Ja, alltså sån där hård blank plast. Njaaeeeeee. Och så långt har den inte gått heller trots att den gungar som en sjösjuk, påtänd anka som går balansgång på slak lina i storm. Minnet från en horribel upplevelse i en BMW X5 gjorde sig direkt påmind. Och så har de där som kör sånt skit mage att skratta åt Volvofolket och kalla deras bilar för "traktorer"...

Nåja.Rover 820 Vitesse Sport 25 november 2017, 11:40

Eller som den hette när den såldes här, Rover 820ti. Ja varför inte utöka bilparken med en fullständigt meningslös vagn just nu, när vintern är i antågande?

Historien är inte så lång så jag tänkte drabba de som efterfrågar bloggtrams med ännu ett litet putsbögspekoral.

Min vän hade skaffat sig en fantastisk vagn som behövde lite extra kärlek långt hemifrån. Frågan kom om jag ville vara med och köra denna fantastiska vagn till vägs ände, och undertecknad tackade såklart ja.

Eftersom felet på vagnen var växellådsrelaterat så tog den 650km långa resan abnormt lång tid, men det var emellertid tyst och bekvämt i kupén. Långtradarna som låg 2cm bakom oss på 2-1 vägarna blev smällar man fick ta...

Hemresan var dock inte lika planerad. Hur fraktar man två vita medelålders (nåja) anglofiler 650km norrut på bästa sätt?

-Tåg! hör jag någon i bakre raden skrika.
-Buss! vrålar visst någon därute till vänster.
-Du ska ju flyga, gubbjävel! ekar i närheten, för nära för att jag ska kunna se hånflinet utan mina ÖB-läsglasögon.

Nej nej. Nu ska jag lära er hur man gör. Man köper helt enkelt en bil på plats avsedd att brukas endast till hemdestinationen. En Alfa var det tal om. En Cheva med stor motor diskuterades. Inte helt koscher i en anglofils bok dock... Så till slut föll lotten på en Rover 820ti. Svensksåld 1996-97, tillverkad sent 1994. 200 hästkrafter via fyrcylindrig turbosnurra med vridmoment värdigt ett godståg från den amrikanska prärien.

Min vän köpte bilen. Vi rullade norrut och smilbanden bredde ut sig på undertecknad som satt bakom ratten. Efter några timmar hade helt enkelt bilen bytt ägare. Syftet är att transplantera hjärta till min Rover 820 Vitesse Coupe den dagen det behövs, men nu vete fan. Vilken kärra! 0-100 på drygt 7 och mer stabil än Dr Alban någonsin varit. Nej, den här är här för att stanna. 5 lappar gick nöjet på och det kan det ju vara värt för top of the line i aristokratin. Initialt var bilen fruktansvärt skitig invändigt. Odören kan ha varit kattpiss men även ett resultat av avställd ett år.

Vansinnet saknar sällan gränser för oss som skruvar och pular med bilar, men inte fan är det kul att Kung Bore snart ramlar in på besök. Gevalia får han fan inte. Numera är emellertid bilen ren både invändigt och utanpå. ”Elbow Grease” är visst termen.

Nåja


https://www1.garaget.org/gallery/images/63/62494/62494-875b90728b703115aa08ee28d5a25a42.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/63/62494/62494-b70f24935adfc2ea77c7d27a20167ef4.jpg
https://www1.garaget.org/gallery/images/63/62494/62494-5bd524870219e7178589d03d96aac7d0.jpgRonnie Hellström och Stasi 26 september 2017, 23:14

Jag skymtade en artikel om Ronnie Hellström, vår gamle stjärnmålvakt som spikade igen kassen under 70- och 80-talet i både Sveriges landslag och Kaiserslautern. Tydligen hade han någon östtysk avhoppad lagpolare därnere som eventuellt kunde ha blivit mördad av Stasi, och Ronnie menade att även han själv ibland skuggades av Stasi. Kanske. Konspiratoriskt värre, men säkert inte omöjligt med tanke på Herr Honeckers vilda syn på ordning och reda.

När jag var 9-10 bast tjackade farsan en relativt ny Volvo 244. Det var en ganska tjusig pjäs på många sätt och vis med automat, metalliclack, taklucka och tjock plyschklädsel, även om det "bara" var en DL med B21 och förgasare. Bilen var även utrustad med dragkrok och det är nu kopplingsanordningen till Ronnie Hellström kommer. Bilen hade nämligen tagits ut två år tidigare som ny av Rolf Hellström, Ronnies pappa. Med den bilen åkte sedan fadern runt i Tyskland släpandes på husvagn för att följa sonens fotbollsspel. Idag, med dagens fotbollsproffslöner låter det helt barockt, men tydligen var det vettigt att spara in några D-Mark på hotellrum, eller så var väl grabben förbannat snål?

Farsan, min egen alltså, köpte emellertid denna pjäs när den var två år gammal och hade gått 6000mil. Sedan kan man väl säga att 70-talets kvalitet vad gäller plåt och experimenterande med vattenbaserad lack började göra sitt. Bilen i sig gick ganska bra och det var sällan några problem. Kamremmen gick t ex av utan några skador på något men den drog däremot soppa som en berusad kamel och rostade så in i helvete. Redan efter 4-5 år från ny var det dags att börja slipa rost. Jag minns inte om vi även svetsade något men jag tror inte det. Bilen fick dock en helt ny hellack när den var ca 7år och hade gått 16.000mil, men egentligen var den utom räddning redan då. Den såldes 1987 och finns inte längre i registret, förmodligen för att masken hade grävt sig för djupt in i bilens själ.

En härlig nostalgisk avslutande tanke måste ändå bli att Ronnie Hellström kanske lånade sin farsas 244DL någon gång och i samma veva blev skuggad av någon hatt- och rockbeklädd Stasiagent som i vanliga fall rattade en senapsgul Wartburg på andra sidan Brandenburger Tor... Vem vet? Det jag med säkerhet vet är dock att den blåa 244 från -78 inte hade skämts om den tvingats jämföra sig med något annat samtida elände från valfri tillverkare runt om i världen. De var ungefär lika dåliga allihopa.


Fotnot. Ovan nämnda D-Mark är inte sångare i en pojkpopgrupp. Det var valutan som användes i Västtyskland efter andra världskriget och även i det "nya återförenade" Tyskland efter 1989 fram till Euron infördes.Stridsvagnsmekanikern som drog i handbromsen! 10 september 2017, 21:10

Jag påmindes just om en historia som jag fick berättad för mig för ett antal år sedan. Min far var mycket god vän med en engelsman som emigrerat till Sverige på äldre dagar och jag har behållit den bekantskapen även nu efter min fars bortgång.

Vår bekantes far var stridsvagnsmekaniker i Nordafrika 1940-43. Jag har förstått att han även följde med upp igenom Italien då han träffade sin blivande fru på Sicilien, vår bekantes mor.

En gång hälsade den gamle mannen på i Sverige och vi fick nöjet att träffa honom. Självklart kom frågan upp om hur det hade varit i kriget, på riktigt, när det var allvar. Han berättade om hur de tömde de engelska stridsvagnarna på likdelar och blod för att sedan svetsa på nya tjockare plåtar över hålen. Sedan skickades de ut i öknen igen med nya 19åringar ombord. Efter att de träffat på sin första Tiger var det emellertid samma sak igen. Detta berättade han med grova gester och vrålskratt, hur de tyska granaterna bara gick rakt igenom, vad de än svetsade på. "STRAIGHT THROUGH" skrek gubben och viftade, och skrattade.

Ytterligare en historia han delade med oss var hur han tidigare i livet kört en Austin Seven med en kompis. De äldre bilarna hade endast fotbroms som "tog" där bak och handbroms där fram. Hans kompis hade vid tillfället som återgavs kört och det hade gått för fort, varpå vännen skrikit "Pull the brake!" i syfte att få sin medpassagerare att dra hårt i handbromsen. (Han hade ju som förare händerna hårt greppade med vita knogar runt ratten och pressade samtidigt ner den mittre pedalen i golvet så gott det gick. Inget händer egentligen när detta moment utförs, vilket ungdomarna sannolikt där och då blev varse.)

"I am pulling the brake!" vrålade då den gamle tillbaka och visade upp den losslitna handbromsen.

Så kan det gå!

Drive British!
Sågs senast: Idag 11:59
Medlem sedan: 23 juli 2007
Foruminlägg: 7751
Senaste inloggade besökarna
Igår 18:34 Anuslainen
2019-05-22 23:35 Samuel85
2019-05-22 15:23 robb192
2019-05-22 00:19 144sx
2019-05-21 09:47 Nikishh
2019-05-20 22:32 KenthIJ
2019-05-19 19:51 Husdjuret
2019-05-19 12:45 chybber
2019-05-19 12:34 Vettemannen
2019-05-19 10:52 Mack
2019-05-19 10:52 trubbelturbo
2019-05-18 16:37 Hybridsmurfen
2019-05-17 13:23 Fixxe
2019-05-15 18:52 ultraclass
2019-05-08 19:51 Albus
2019-05-06 23:59 autodidakten
2019-05-05 23:44 fadret
2019-05-03 14:05 sebastianfrodin
2019-04-23 00:45 Malte03
2019-04-22 12:17 Snurriis