En bult som sitter löst

Utmarks-Loke
22 maj · 2 719 Inlägg
#21

Byt nav så får du nya färska gängor. Vissa bilar har skruven i navet istället, och lösa muttrar, och då går det att knacka ur skruven och bara byta den, men så är det ju inte här. Annars går det kanske att sätta i en helicoil, om man kan hitta en som passar de ofta speciella gängor som är till hjulskruven. Och så måste det ju vara en helicoil i rostfritt stål, om man skall kunna byta till sommardäck efter en vinter på saltade vägar. Det kan också gå att svetsa dit en mutter på baksidan navet om hjulskruvarna är lång nog till att räcka dit, och om det är plats. Men det smartaste är att byta nav. Om det är en V70 eller annan framhjulsdriven volvo är det säkert snart dags att byta hjullager inklusive nav i alla fall.

torsen
23 maj · 4 133 Inlägg
#22

Nu vet, i alla fall inte jag, vad det är fråga om för bil och om det är gängade hål i navet för skruvar, eller om det är i navet bakifrån inpressade pinnskruvar för muttrar.
Hoppas ni förstår vad jag menar.
Om det är den första varianten, och gängan "tagit slut", borde det gå att med våld "dra ut" hjulskruven.
Ifall det är den sista varianten, bakifrån inpressade pinnskruvar, så är de vanligen låsta mot rotation medelst splines i hål och på pinnskruv(med låg skalle).
En annan lösning på rotationslåsning av pinnskruven är medelst en liten "pinne", stor som en nål i t ex kardanknutlagring.

Endera kan splinesen på skruv, eller i nav, ha "gett upp" så att pinnskruven roterar.
Eller så har den lilla "pinnen" sagt upp sig, så att pinnskruven för hjulmuttern kan rotera i navet.
Den senare konstruktionen är, vad jag erfarit, förbehållen Citroen.

En tredje variant på samma tema, pinnskruv "bakifrån i navet", är då "skallen" på pinnskruven har en avfasad del av skallen som låser mot navet = förhindrar rotation.

Vad som KAN ha hänt ts är att ovan beskrivna pinnskruv av någon anledning "slagits in" så att den tappat greppet och därför roterar med muttern.
Bidragande orsak kan vara kärv gänga mellan nav och pinnskruv, nu när pinnskruven kan rotera i navet.

Kan man kanske tänka sig????

Meaganeowner
23 maj · 2 223 Inlägg
#23

Traktor typ Volvo 240, är det väl ändå inte?
Ne, jag gissar på typ hjullastare modell större.

Sponsrade tjänster
Senast i forumet
Diskussionsforum
Projekt
Evenemang