Du börjar närma dig anledningen till att det, kanske, skulle vara någon nytt med externa kondingar på slutsteg. Jag orkar inte (i alla fall just nu) skriva hela historien igen men:
- Om vi diskuterar bas, och basslutsteg, så är dessa alltid frekvensskurna så resonemanget om "snabb bas" håller inte (kan du fouriertransform?). Uppfattningen om "snabb bas" eller inte har att göra med hur väl mellanregister (och i viss mån diskant beroende på hur låg delning man har mellan mid/diskant) kan återge övertoner från tex en baskagge eller golvpuka/elbas. Fasningen / tidsjusteringen mellan bas / mid spelar också stor roll här.
Koppla bort allt utom basen - då skall basen spela helt dött utan någon övertonsinformation överhuvudtaget. Hör man röster eller om den "spelar med" så är något galen endera med basen/lådan eller så är den skuren för högt.
- Nyttan av en yttre konding skulle vara att när den switchade nätdelen i slutsteget slår om (switchar) förse steget med ström som inte ett batteri kan då det oftast sitter flera meter bort och till-ledningens induktans ger en tröghet som gör att nätdelen inte får ström tillräckligt i switchögonblicken.
Notera att nätdelen switchningar inte har något med musikmaterialet att göra. Dessa switchningar ligger i MHz-området.
Ett problem är dock att dom slutsteg som har en avstörning på spänningsmatningens ingång (spole / bead eller motsv) har så pass mycket intern induktans att en yttre konding inte gör någon nytta.
Orkar inte skriva mera just nu.
/Göran
Magnum_81 skrev:
Inte helt rätt det heller... Ett element vill ha snabb ström för att låta DUNK i högre db, får den inte tillräckligt med snabb ström, så kan dunket lätt bli WOP, dvs ett orent DUNK, Batteriet lämnar inte snabb ström ifrån sig, som kondingen gör, så de små små kondingarna som sitter i slutstegen räcker inte till, utan måste få hälp av en större snabb källa, inte ett batteri då. Konding ger ett renare och finare ljud, vid hög db... Spelar man inte högt så kan man skita i den =O)